fbpx

Висшистът трябва да може да сменя професиите си, убеден ректорът на СУ

„Необходимо е да готвим за бъдещето гъвкави и любознателни хора с интерес към новото и способни да се променят.“

Това бе сред акцентите в словото на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Анастас Герджиков, по случай патронния празник на Алма Матер.

По думите му, независимо каква специалност изучават, студентите на СУ трябва да се научат да бъдат креативни и отговорни личности с оригинално, творческо мислене.

Проф. Герджиков очерта нова „смела визия“ за бъдещето на висшето образование, свързана с развитието на технологиите и изкуствения интелект.

Непредвидимо е какво ще е бъдещето на професиите, къде изкуственият интелект ще измести човека и къде не, и кои са качествата, които един завършил висше образование специалист трябва да има, за да може да сменя професии и да учи цял живот, посочи още ректорът на СУ, цитиран от „Дневник“.

Той обърна внимание на трите центъра за изкуствен интелект в университета, но в същото време призова академичната общност за усилия за развиване на естествения интелект.

Проф. Герджиков цитира и малко статистика, според която преподавателите в СУ са 1600, а седем от петнадесетте най-цитирани български учени са от Софийския университет. Индексът на цитируемост на университета в базата данни Scopus се повишава на 76, или с цели 12 пункта. В момента в университета се обучават над 20 600 студенти, от които 1115 – чуждестранни. Специалностите са 119, а магистърските програми – над 400. Докторантите са 933.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"