fbpx

Пазарът на електромобили в Европа стагнира, под въпрос постигане на целите за емисиите

Продължителната тенденция на стагниращ пазарен дял на акумулаторни електрически автомобили изпраща изключително тревожен сигнал за индустрията и политиците. Автомобилната индустрия на ЕС е инвестирала милиарди в електрификация, за да пусне превозни средства на пазара, но другите необходими съставки за този преход не са налице и конкурентоспособността на ЕС ерозира. В резултат на това преходът към нулеви емисии е голямо предизвикателство, като опасенията относно постигането на целите за намаляване на емисиите на CO2 за 2025 г. за лекотоварните автомобили нарастват, се изтъква в позиция на Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА).

Припомняме, последните данни на АСЕА за пазара на автомобили в Европа показва, че през юли регистрациите на акумулаторни електрически (BEV) автомобили са намалели с 10,8% до 102 705 единици, като общият им пазарен дял е спаднал до 12,1% от 13,5% година по-рано.

В публикуваната позиция се изтъква, че в ЕС все още липсват ключови условия за възприемането на масовия пазар на автомобили и ванове с нулеви емисии: инфраструктура за зареждане и зареждане с водород, както и конкурентна производствена среда, достъпна зелена енергия, покупки и данъчни стимули и сигурно снабдяване със суровини , водород и батерии.

От АСЕА цитират доклада на Марио Драги за конкурентоспособността, че „автомобилният сектор е ключов пример за липса на планиране в ЕС, прилагане на климатична политика без индустриална политика“.

Този амбициозен преход не може да бъде направен сам от индустрията навсякъде по света, още по-малко при липсата на последователни политически мерки за поддържане на конкурентоспособността на автомобилния сектор и улесняване на навлизането на превозни средства с нулеви емисии в ЕС.

Членовете на ACEA са напълно ангажирани с целите на Париж в областта на климата.Ясно е обаче, че преходът трябва да стане по-управляем. Същественият и цялостен преглед на регламента за CO2 ще бъде от решаващо значение за оценка на напредъка в реалния свят спрямо нивото на амбицията и за предприемане на подходящи действия, заявяват още от автомобилната индустрия в Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"