fbpx

Пет въпроса към Европейската централна банка

Европейската централна банка се събира в четвъртък, за да направи равносметка на това как се справя икономиката на еврозоната, месец след като намали лихвените проценти за първи път от пет години.

Инфлацията спадна от последното заседание на ЕЦБ, но не успя да помръдне в доминиращия сектор на услугите. Някои политици се почувстваха притиснати в ъгъла на намалението на лихвите през юни, като не бързат да сигнализират какво следва. „Те не искат да дават нищо“, посочва Дирк Шумахер, ръководител на европейските макро изследвания в Natixis.

Ройтерс формулира пет ключови въпроса за пазарите:

  1. Какво ще прави ЕЦБ в четвъртък?

Не много. ЕЦБ иска да види повече доказателства, че инфлацията се доближава до целта от 2%, преди да предприеме нещо. Инвеститорите ще се съсредоточат върху всичко, което ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард се изпусне да каже – относно това дали пазарите могат да разчитат на намаление на лихвените проценти през септември – точно когато очакват първото намаление на лихвените проценти в САЩ.

  1. Ще даде ли ЕЦБ яснота по пътя напред?

Не задържайте дъха си.

Някои политици се чувстваха неспокойни от намалението на лихвените проценти през юни, тъй като заплатите и инфлацията се оказаха по-нестабилни от очакваното, съжалявайки, че предварително са се ангажирали с действия седмици по-рано. Това означава, че Лагард вероятно ще избягва изявления относно бъдещи ходове.

От ЕЦБ заявиха, че искат да видят набор от показатели за заплатите и корпоративните печалби преди срещата през септември, за да предприемат нови стъпки. „Просто нямаме достатъчно данни, за да изпратим нови сигнали“, казва Пиет Кристиансен, главен анализатор в Danske Bank.

Търговците очакват ЕЦБ да намали лихвите още веднъж тази година, най-вероятно през септември, и 80% шанс за трето намаление до декември.

  1. Колко тревожна е лепкавата инфлация на услугите?

Значително.

Инфлацията в еврозоната се понижи за първи път от три месеца до 2,5% през юни. Но нарасна до 4,1% в сектора на услугите и не се понижи през тази година. Услугите съставляват почти 50% от инфлационната кошница, така че политиците искат да видят спад, за да са сигурни, че инфлацията се връща към целта.

Някои се опасяват, че недостигът на работна ръка, ръстът на заплатите, който ЕЦБ очаква да достигне своя връх тази година, и слабият растеж на производителността може да го затвърдят. Други смятат, че инфлацията в услугите ще последва други компоненти със закъснение.

Единственият момент, който има потенциала да провали този път към целта, е вътрешният ценови натиск, отразен в инфлацията на услугите“, отбелязва Шумахер от Natixis.

  1. Какво ще кажете за забавянето на темпа на растеж?

По-слабите икономически показатели поставят под съмнение схващането, че стагнацията е приключила и че започва възстановяване. Растежът на бизнес активността отчете неочаквано рязко забавяне през юни, тъй като все още силният сектор на услугите не успя да компенсира по-нататъшното свиване на производствената дейност.

Засега цифрите сочат по-нисък растеж през второто тримесечие от очакванията на ЕЦБ, смятат икономисти. Но ЕЦБ вече прогнозира сравнително слабо възстановяване тази година, така че последните числа не трябва да са повод за местене на циферблата за политиците.

  1. Ще действа ли ЕЦБ, ако френските облигации попаднат под натиск?

Само ако има много по-здрави колебания на пазара или значително заразяване на други страни, предполагат политиците.

Условията, които ЕЦБ ще обмисли, за да разгърне своя Transmission Protection Instrument – схема за закупуване на облигации за страни, чийто дълг е под натиск не по тяхна вина – казват, че те трябва да спазват фискалните правила на ЕС – което е лоша новина за Франция.

И все пак инвеститорите почти не се съмняват, че ЕЦБ ще се намеси, независимо дали ще купи облигации на други държави или дори на Франция в случай на поражение, особено ако финансовата стабилност е застрашена.

Френските облигации се стабилизираха от рязката разпродажба, след като изненадващите избори доведоха до застой в парламента, който трябваше да ограничи плановете за разходи на левицата, която спечели най-много места.

Но разпродажба не може да бъде изключена, тъй като Франция е изправена пред преговори за съставяне на правителство и не са много възможностите нейните скърцащи финанси да се подобрят. Спредът в доходността на френско-германските облигации за кратко достигна най-високата си стойност от 2012 г. миналия месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"