fbpx

Петков се срещна със Зеленски в Мюнхен, Асен Василев прогнозира шокова инфлация при военни действия

В рамките на Мюнхенската конференция по сигурността премиерът Кирил Петков се срещна и разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски. Двамата са подписали съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна, съобщава правителствената пресслужба..

Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски са споделили опасенията за енергийната сигурност, но също така са изразили надежда за деескалация на напрежението в региона.

Късно снощи американският президент Джо Байдън заяви, че според него руският президент Путин е взел решение да нападне Украйна и дори – Киев. Байдън се позова на разузнавателни източници.

Междувременно ситуацията в Луганск и Донецк се влошава, след като местните власти призоваха гражданите да се евакуират, но без мъжете над 18-годишна възраст, които могат да бъдат мобилизирани. От вчера териториите на двете републики са подложени на обстрел, като според лидерите им това е дело на украинските военни, докато Киев отрича да има нещо общо и обявява случващото се за провокация, която трябва да даде повод за военни действия на Русия.

В същото време руският президент Путин и беларуският му колега Лукашенко наблюдаваха от ситуационния център в Кремъл изстрелването на балистични ракети. То е в рамките на учение за стратегическо възпиране – така наречената ядрена триада.

В рамките на учението са изстреляни хиперзвуковите аеробалистични ракети „Кинжал“, а също така са проведени стрелби от оперативно-тактическия комплекс „Искандер“, както и полети на стратегическите бомбардировачи Ту-95МС.
Кораби на Северния и Черноморския флот са изстреляли крилати ракети „Калибър“ и хиперзвукови ракети „Циркон“. От космодрума Плесецк към полигон в Камчатка е излетяла и междуконтиненталната балистична ракета „Ярс“.

По повод на покачващото се напрежение, финансовият ни министър Асен Василев коментира пред „Дарик“, че потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа. Той обясни, че подобно развитие на нещата ще доведе до спиране на газовите доставки, а оттам до шоково вдигане на цените и на петрола.

Ако напрежението обаче спадне, това ще се отрази и на цените на енергоносителите и на инфлационния натиск, коментира Василев.

По думите му за България антикризисният план при шокова инфлация е използването на български енергоизточници и ограничаване на износа на електроенергия. Василев обаче подчерта, че за целта страната ни трябва да получи позволението на Европейската комисия. „Водим разговори и за общоевропейски отговор на рязък скок на цените на енергоносителите“, изтъкна още той.

В Мюнхен премиерът Петков проведе срещи и с британския премиер Джонсът, с президента на Молдова Мая Санду и с грузинския премиер Иракли Гарибашвили.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"