fbpx

Петролът докосва $80 за барел след американо-британските удари по хусите

Петролът поскъпна, след като стана ясно, че Съединените щати и Великобритания са нанесли удари от въздух и вода срещу военни цели на Хусите в Йемен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море, драматично регионално разширяване на войната Израел-Хамас в Газа.

Фючърсите на Brent скочиха с 2,0% до $79,00 за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повиши с 2,1% до $73,55.

Мисля, че на този етап е твърде рано да се каже какъв вид въздействие ще има. Засега пазарите възприемат подход на изчакване и не виждаме твърде голяма реакция“, коментира Кун Го, ръководител на изследванията в Азия в ANZ в Сингапур, цитиран от Ройтерс. „Ако станем свидетели на масивна ескалация на ситуацията… тогава традиционното бягство към безопасността ще доведе до полза от държавните облигации на САЩ, валутите-убежища като йена и швейцарски франк“, добавя той.

Скокът в цените на петрола доведе до понижаване на акциите на азиатския пазар, предизвикано и от мрачните коментари на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, която каза, че намаления на лихвените проценти ще настъпят, ако централната банка е сигурна, че инфлацията е паднала до нивото от 2%.

Европейските пазари се очаква да се отворят с повишение, като фючърсите на EUROSTOXX 50 скочат с 0,7%, а фючърсите на FTSE с 0,4%. Фючърсите на акциите в САЩ обаче бяха малко по-ниски.

Все пак засилващият се конфликт държи инвеститорите предпазливи. Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се повиши с 0,1%, но все още се насочва към седмичен спад от 0,7%.

Японският Nikkei разшири впечатляващите си печалби досега тази година, като скочи с 1,5% до нов 34-годишен връх в петък, подпомогнат от солидните резултати на Fast Retailing Co (9983.T), собственик на марката за дрехи Uniqlo.

Данните за инфлацията в Китай показват, че икономическото възстановяване на страната остава слабо през декември, като индексът на потребителските цени се е понижил с 0,3% спрямо предходната година. Отделни търговски данни обаче сочат, че износът се е повишил с по-бързо от очакваното миналия месец, докато вносът се е върнал към растеж.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"