fbpx

Петролът леко поевтиня при непредсказуеми пазари

Цените на петрола се понижиха във вторник, след като се покачиха с повече от 4% през предходната сесия. Търговците остават предпазливи, наблюдавайки за потенциални прекъсвания на доставките на фона на военните сблъсъци между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, съобщава Ройтерс.

Суровият петрол Brent падна с 56 цента, или 0,6%, до 87,59 долара за барел до 06:30 GMT, докато американският суров петрол West Texas Intermediate се понижи с 56 цента, или 0,6%, до 85,82 долара за барел.

Припомняме, и двата показателя скочиха с повече от $3,50 в понеделник, тъй като сблъсъците породиха опасения, че конфликтът може да се разпространи отвъд Газа в богатия на петрол регион. Хамас започна най-голямото военно нападение срещу Израел от десетилетия в събота, боевете продължиха през нощта в понеделник, докато Израел отвърна с вълна от въздушни удари срещу Газа.

Все още има много несигурност на пазарите след атаките в Израел през уикенда“, изтъкват анализатори от ING, добавяйки, че петролните пазари сега оценяват рисковата премия.

Ако докладите за намесата на Иран се окажат верни, това ще даде още един тласък на цените, тъй като бихме очаквали да видим САЩ да прилагат по-стриктно петролните санкции срещу Иран. Това допълнително би стегнало и без това стегнатия пазар“, добавят анализаторите на ING .

Въпреки че Израел произвежда много малко суров петрол, пазарите се притесняват, че ако конфликтът ескалира, това може да навреди на доставките в Близкия изток и да влоши очаквания дефицит за останалата част от годината. Израелското пристанище Ашкелон и петролният му терминал са затворени след началото на конфликта, съобщават източници от региона, цитирани от Ройтерс.

Ако САЩ намерят доказателства за пряко замесване на Иран, тогава незабавното намаляване на износа на петрол от Иран става реалност“, отбелязва Вивек Дхар, енергиен анализатор в CBA.

Продължаваме да вярваме, че петролът Brent в крайна сметка ще се стабилизира между $90-$100/bbl през четвъртото тримесечие на 2023 г.“, прогнозира Дхар, добавяйки, че конфликтът между Палестина и Израел повишава риска фючърсите на Brent да се проследят на $100/bbl и повече.

В същото време Венецуела и САЩ напреднаха в преговорите, които биха могли да осигурят облекчаване на санкциите на Каракас, като позволят на поне една допълнителна чуждестранна петролна компания да взема венецуелски суров петрол при определени условия, информира още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"