fbpx

Петролът поскъпна с близо долар, но пазарите успокояват, че е под контрол

Цените на петрола се повишиха, докато търговците оценяваха въздействието на войните в Близкия изток и Украйна върху предлагането на петрол спрямо икономическите насрещни ветрове, намаляващи глобалното търсене на петрол, отбелязва Ройтерс.

Суровият петрол Brent се повиши с 90 цента до $79,46 за барел до 14:50 GMT (16:50 българско време).

Фючърсният договор за западнотексаския суров петрол в САЩ за първия месец за доставка през февруари се повиши с $1,10 до $74,42 за барел при вяла търговия. По-активният мартенски договор за WTI се повиши с 91 цента до $74,16.

Въпреки че цените на петрола леко се повишиха, странно е, че не са се повишили допълнително, предвид нарастващото геополитическо напрежение в Близкия изток“, коментира Гари Дуган, главен инвестиционен директор в Dalma Capital. По думите му част от причината, поради която цените на петрола остават под контрол, може да бъде очакването на пазара, че глобалният растеж се забавя.

Междувременно руската енергийна компания Novatek беше принудена да спре някои операции в своя терминал за износ на гориво в Балтийско море поради пожар, който според украинските медии е причинен от атака с дрон. Пожарът е потушен, съобщиха местните власти в понеделник.

Производството на петрол е по-високо, докато перспективите за растеж в Китай и Европа са смесени и данните за БВП тази седмица се очаква да покажат, че растежът на икономиката на САЩ се е забавил значително.

„Инвеститорите искат да бъдат оптимисти, но данните и предпазливите коментари на политиците ги задържат“, отбелязва Тамас Варга от петролния брокер PVM.

Последните прогнози за растеж на търсенето от Администрацията за енергийна информация на САЩ, Международната агенция по енергетика и Организацията на страните износителки на петрол за 2024 г. са в широк диапазон между 1,24 милиона и 2,25 милиона барела на ден, въпреки че и трите организации очакват растежът на търсенето да се забави през 2025 г.

Отделно, производството в либийското петролно находище Шарара е възобновено в неделя, съобщи държавната петролна компания NOC, след като протестиращите прекратиха седящата демонстрация, която, спряла производството от началото на януари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"