fbpx

Петролът поскъпна след изявления от Рияд и Москва

Цените на петрола се покачиха в понеделник, след като водещите износители Саудитска Арабия и Русия потвърдиха ангажимента си за допълнителни доброволни съкращения на доставките на петрол до края на годината.

Фючърсите на суровия петрол Brent скочиха с $1,25, или 1,47%, до $86,14 за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate поскъпна с $1,29, или с 1,6%, до $81,80. Петролът е в процес на възстановяване, след като и двата показателя загубиха около 6% през миналата седмица, информира Ройтерс.

Саудитска Арабия потвърди в неделя, че ще продължи с допълнителното си доброволно съкращаване от 1 милион барела на ден и през декември, запазвайки добива около 9 милиона. Русия също така обяви, че ще продължи допълнителното доброволно намаляване на износа на суров петрол и петролни продукти от 300 000 барела на ден до края на декември.

Съкращенията могат да бъдат удължени до първото тримесечие на 2024 г. поради „сезонно по-слабото търсене на петрол в началото на всяка година, продължаващите опасения за икономическия растеж и целта на производителите и ОПЕК+ да подкрепят стабилността и баланса на петролния пазар“, коментира стратегът на UBS Джовани Стауново, цитиран от Ройтерс.

Инвеститорите ще следят и за допълнителни икономически данни от Китай след слабите октомврийски данни за производството.

Анализаторите очакват спад от 3,3% на годишна база в износа през октомври, показва проучване на Ройтерс, което е забавяне 6,2% през септември.

Покачването на цените на петрола в понеделник можеше да бъде ограничено от намаляването на производителността на суров петрол в китайските рафинерии. Дейностите на рафинериите намаляват от рекордните нива през третото тримесечие поради спадащите маржове на печалбата и недостига на експортни квоти до края на годината, заявяват търговци и индустриални консултанти пред Ройтерс.

Макроикономическите опасения продължават да съществуват в Европа, където данните от индекса на мениджърите по покупки (PMI) показват, че забавянето на производството в еврозоната се е ускорило през октомври.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"