fbpx

Петролът продължава поскъпването си

Цените на петрола продължават да се покачват и в понеделник поради опасения, че ескалацията на военните действиия в рамките на конфликта в Близкия изток може да наруши регионалните доставки на петрол, докато наближаващото намаление на лихвените проценти в САЩ повдига глобалната икономическа перспектива и перспективите за търсене на гориво, отбелязва Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се покачват с 56 цента, или 0,7%, до 79,58 долара за барел до 06:15 GMT, докато фючърсите на суровия петрол в САЩ са 75,40 долара за барел, което е ръст от 57 цента, или 0,75%.

В един от най-големите сблъсъци за повече от 10 месеца Хизбула изстреля стотици ракети и дронове в Израел, докато израелската армия обяви, че е ударила Ливан с около 100 самолета, за да осуети по-голяма атака. Сблъсъкът поражда опасения, че конфликтът в Газа може да се превърне в регионален пожар, който ще привлече поддръжника на Хизбула Иран и основния съюзник на Израел Съединените щати.

Геополитическите рискови фактори вероятно ще повлияят значително на петролния пазар“, изтъква Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в OANDA в Сингапур, цитиран от Ройтерс. По думите му повишените шансове за ответна атака от Хизбула и Иран в отговор на превантивния удар на Израел срещу обекти на Хизбула в Южен Ливан може да поддържат подкрепата на суровия петрол WTI.

В същото време, в петък и двата показателя за петрола се повишиха с повече от 2%, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл одобри началото на намаляване на лихвените проценти.

Все пак цените на петрола се понижиха миналата седмица, тъй като лошите перспективи за големите икономики натежаха върху търсенето на гориво.

Търговците на петрол също остават предпазливи относно действията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, ОПЕК+, която има планове да увеличи добива по-късно тази година, обръща внимание Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"