fbpx

Петролът се задържа над $90 за барел

Фючърсите на петрола Brent се стабилизираха над 90 долара за барел в понеделник, след като преминаха прага в петък, докато инвеститорите изчакват дали конфликтът Израел-Хамас ще се разшири и включи и други страни.

Фючърсите на сорта Брент паднаха с 39 цента, или 0,43%, до 90,50 долара за барел в 08:55 GMT. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) падна с 26 цента, или 0,3%, до 87,43 долара за барел, информира Ройтерс.

И двата бенчмарка се покачиха с почти 6% в петък, като Brent поскъпна със 7,5% през седмицата, а WTI – с 5,9%, тъй като инвеститорите оцениха като реалистични възможностите за по-широк конфликт в Близкия изток.

Изтъква се, че войната между ислямистката групировка Хамас и Израел представлява един от най-значимите геополитически рискове за петролните пазари след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, на фона на опасенията за евентуална ескалация, включваща Иран. На фона на това Техеран предупреди в събота, че ако „военните престъпления и геноцид“ на Израел не бъдат спрени, ситуацията може да излезе извън контрол с „далечни последици“.

Поради опасения от ескалация на конфликта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се върна в Израел в понеделник, за да говори за предстоящето след няколко дни на совалки и дипломатически разговори между арабските държави.

Израел от своя страна отрече, че е било договорено прекратяване на огъня в южната част на Газа, след като източници от сигурността в Египет по-рано посочиха, че е постигнато споразумение за спиране на ударите и позволяване на чужденци да напуснат региона, както и в ивицата да влезе помощ.

Външните министри на Китай и Русия се срещнаха в Пекин, където обсъдиха конфликта Израел-Хамас. „Ситуацията остава променлива и трудна за прогнозиране на цените, с малък шанс за връщане към относително нормален пазар, както стана след COVID/Украйна“, коментира анализаторът на PVM Джон Евънс, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"