fbpx

Петролът започна да компенсира ценовите загуби

Петролът поскъпна с почти 3% в понеделник, тъй като страховете от рецесията в САЩ намаляха и някои търговци решиха, че неотдавнашният спад на цените на суровината е бил пресилен с три поредни седмични спада за първи път от ноември, информира Ройтерс.

Добрият доклад за работните места в САЩ за април помогна на петрола да се покачи с около 4% в петък, въпреки че силата на пазара на труда може да принуди Федералния резерв да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Суровият петрол Brent поскъпна с $2,05, или с 2,7%, до $77,35 за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също поскъпна с 2,05 долара, или 2,9%, до 73,39 долара.

Възстановяването на петрола следва завръщането на енергийните акции на Уолстрийт миналия петък, след като САЩ отчетоха силни данни за заетостта, което облекчи опасенията за предстояща икономическа рецесия“, отбелязва анализаторът на CMC Markets Тина Тенг, цитирана от Ройтерс.

Brent завърши миналата седмица със спад от около 5,3%, докато американският суров петрол се срина със 7,1% дори след възстановяването в петък. И двата бенчмарка бяха надолу за три поредни седмици за първи път от ноември. По този повод Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank, посочи, че този спад на петрола изглежда прекомерен.

Анализаторите на Goldman Sachs посочиха, че опасенията относно краткосрочното търсене и повишените доставки са „преувеличени“.

Този месец започва кръг от доброволни съкращения на добива от някои членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и ОПЕК+, а групата провежда следващата си среща на 4 юни.

Преди това данните за инфлацията на потребителските цени в САЩ за април ще бъдат на фокус в сряда, което потенциално ще повлияе на позицията на Фед относно бъдещите решения за лихвените проценти.

Последният месечен доклад на ОПЕК за пазара на петрол трябва да бъде публикуван в четвъртък, предоставяйки актуализирана информация за перспективите за търсене и предлагане, отбелязва още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"