fbpx

Петролът завършва седмицата с над 3% поскъпване

Ден след като петролът Брент надхвърли 85 долара за барел за първи път от ноември, цените леко паднаха, но се очаква да завършат седмицата с над 3% ръст поради очакванията, че рафинериите в САЩ ще купуват суров петрол преди летния сезон, отбелязва Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 10 цента или 0,12% до $85,32 за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня с 8 цента или 0,1% до 81,15 долара.

Доставките се затягат, има риск цените да се повишат. Но и има опасения, че Федералният резерв на САЩ няма да може да намали лихвените проценти, тъй като инфлацията остава над целта на централната банка от 2%“, коментира Фил Флин, анализатор в Price Futures Group, цитиран от Ройтерс. Намаляването на лихвените проценти се разглежда като възможност за нарастване на търсенето в Съединените щати.

Цените бяха обвързани в диапазона между 80 и 84 долара за барел през по-голямата част от месец февруари. След това Международната агенция по енергетика за четвърти път от ноември повиши очакванията си за търсенето на петрол през 2024 г., тъй като атаките на хутите прекъснаха корабоплаването в Червено море.

Печалбите на петролния пазар тази седмица дойдоха въпреки укрепването на щатския долар с най-бързия си темп от осем седмици. По-силният долар прави суровия петрол по-скъп за потребителите на други валути. Подкрепа за цените оказаха и украинските удари срещу руски петролни рафинерии, които предизвикаха пожар в най-голямата рафинерия на Роснефт след една от най-сериозните атаки срещу енергийния сектор на Русия през последните месеци.

Запасите от суров петрол в САЩ също паднаха неочаквано миналата седмица, тъй като рафинериите увеличиха преработката, докато запасите от бензин се свиха с нарастването на търсенето, цитира Ройтерс Администрацията за енергийна информация в сряда.

В същото време цнтралната банка на Китай остави основния лихвен процент непроменен, като по-ниските лихвени проценти намаляват разходите за заеми на потребителите, което може да стимулира икономическия растеж и търсенето на петрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"