fbpx

По-слаб ноември за промишлеността и строителството

Промишлеността и строителството отчитат спад през ноември, сочат данните на НСИ. Спадът е както спрямо предходния месец, така и на годишна база и е по-отчетлив в промишлеността.

Индексът на промишленото производство намалява с 3.2% през ноември 2023 г. в сравнение с предходния месец. Спрямо ноември 2022 г. е регистриран спад с 10.9% на календарно изгладения.

В строителството ноември е с 0.6% по-слаб от октомври и с 3.0% изостава на годишна база.

В промишлеността намалението спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост – с 5.6%, в преработващата промишленост – с 2.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.8%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти – с 16.6%, производството, некласифицирано другаде – с 16.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 12.3%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 15.1%, и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9.1%.

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 27.0%, в добивната промишленост – с 12.3%, и в преработващата промишленост – със 7.9%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили – с 42.7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 22.3%, производството на мебели – с 22.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 21.4%.

Увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 8.8%, и производството на основни метали – с 8.3%.

В строителството понижението на годишна база се обуслява от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство с регистрирано намаление от 6.7%, докато при сградното строителство не се наблюдава изменение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"