fbpx

Подготвя се процедура за търсене на заемно финансиране за новия блок на АЕЦ „Козлодуй“

В Департамента по енергетика на САЩ във Вашингтон се е провело първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България.

Това се случва в рамките на работното посещение в САЩ на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. В Управляващия комитет участва и изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” Петьо Иванов. От американска страна в заседанието участва помощник-секретарят по международните въпроси в Департамента по енергетиката на САЩ Андрю Лайт.

Основна тема на първото заседание на е била необходимостта от навременна реализация на проекта за изграждане на нова ядрена мощност у нас с технология AP1000. През април приключи изпълнението на договора за предоставяне на услуги за първоначални инженерингови дейности и проектиране за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” с изпълнител Уестингхаус. Това дава възможност на проектната компания “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” да изготви процедура за избор на изпълнител и провеждане на преговори за осигуряване на заемно финансиране по проекта, е станало ясно по време на заседанието, съобщават от пресцентъра на енергийното ни ведомство. По отношение на финансирането на проекта министър Малинов е припомнил, че съгласно решение на Народното събрание от 18.12.2023 г. приходите от продажбата на оборудването за проекта АЕЦ “Белене” трябва да бъдат използвани единствено за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Обсъден е бил и въпросът за сътрудничество между страните в процеса по управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, които се получават в резултат от дейността на централата. От американска страна е представен и опитът в разработването и използването на малки модулни реактори. По думите на служебния ни министър в дългосрочен план за България би представлявало интерес да използва и тази технология за производство на чиста енергия.

По-късно Малинов е провел среща и с Рита Люис – председател на борда на директорите и президент на Ексим Банк – експортно-импортната банка на Съединените американски щати е официалната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Тя е независима агенция, чиято мисия е да подкрепя американските компании в развитието на местни и международни проекти. Съгласно предварителния график по цитираното решение на Народното събрание, в срок до 30.07.2025 г. следва да завършат преговорите за осигуряване на външно финансиране с финансиращи институции за изграждане на нови ядрени мощности.

От страна на президента на Ексим Банк е потвърдена приоритетността за финансиране на проекта в България. По думите на Рита Люис банката ще стартира действия на оперативно ниво, за да бъде осигурено финансиране съгласно графика на парламента.

Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, за да бъде изграден 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” в заложените срокове. Уверен съм, че с присъединяването на банка от ранга на Ексим в проекта, той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции”, е подчертал служебният министър Малинов. По време на разговора са набелязани необходимите стъпки за ускоряване на процеса по финансиране.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"