fbpx

Подобряване на бизнес климата през април, отчита анкета на НСИ

През април 2024 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.8 пункта в сравнение с март (от 23.0% на 24.8%), като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, сочат данните на НСИ

Бизнес климатът в промишлеността се повишава с 1.2 пункта (от 23.5% на 24.7 в резултат на оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Производствената активност също се подобрява, като се отчита и увеличение на притока на нови поръчки през последните три месеца. Средното натоварване на мощностите през април е с 0.3 пункта под нивото от януари и достига 74.9%. Същевременно очакванията за бизнес състоянието и дейността през следващите месеци са по-умерени спрямо предходния месец.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие. По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в строителството също е по-оптимистичен, като съставният показател се увеличава с 1.1 пункта (от 25.5% на 26.6%), което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано – 6.5 месеца при 6.1 през януари. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и цените на материалите, като спрямо март се отчита нарастване на негативното влияние на първия фактор. Относно продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Сериозен ръст има показателят в търговията на дребно, който расте с 3.6 пункта (от 26.1% на 29.7%) главно поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца остават оптимистични.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, ограничаващ в най-голяма степен развитието на бизнеса, посочен от 62.6% от предприятията. На заден план остават трудностите, свързани с конкуренцията в бранша, недостига на работна сила и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

И услугите отчитат ръст с 1.8 пункта (от 16.5% на 18.3%), което се дължи на позитивните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда остава основната пречка за дейността в сектора, следвана от конкуренцията в бранша и недостига на работна сила. Относно продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"