fbpx

Полша иска ЕС да отложи части от „Зелената сделка“

Полша призовава Европейския съюз да преразгледа пакета си от предложения за климата от юли, наречен „Готови за 55“, който има за цел да намали емисиите на блока с поне 55% преди края на десетилетието.

Трябва да анализираме подробно всички елементи от пакета, които могат да имат отрицателно въздействие върху цената на енергията, и да обмислим тяхното преразглеждане или отлагане“, настоява още Варшава.

Изискванията на Полша са изложени в „неофициален документ“, разпространен преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, пише Euractiv.bg.

Причините за искането на Полша са изложени във въпросния документ – „нарастването на цените на енергията има пряко въздействие върху всички граждани на ЕС и идва с особено високи социално-икономически разходи, особено за най-уязвимите домакинства. В същото време ЕС все още се бори с дълбокия икономически спад, причинен от пандемията“.

В него се изтъква още, че трябва да се постави специален акцент върху преразглеждането на Системата на ЕС за търговия с емисии или промените в минималните нива на данъчно облагане на енергия“.

В същото време Европейската комисия настоява, че всяка краткосрочна мярка, приета на национално ниво, трябва да бъде в съответствие с вътрешния енергиен пазар на ЕС и дългосрочните планове за намаляване на емисиите.

По отношение на Системата за търговия с емисии в полския документ се предлага изключване на определени финансови субекти като банки и хедж фондове от търговете за схемата за търговии с емисии през първото тримесечие на всяка година, за да се даде достатъчно време на компаниите да купуват квоти на пазара.

Полша предлага и мерки за противопоставяне на руския „Газпром“, въпреки че в документа не се споменава името на компанията.

Доставките на газ не могат да се третират като политически инструмент. Оставянето на съществуващите тръбопроводи и капацитети за съхранение до голяма степен недостатъчно използвани на фона на недостига на доставки е ясен знак за манипулиране на пазара“, изтъкват авторите на полския документ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"