fbpx

Потребителските цени в Китай се покачват на фона на дефлация в производството

Потребителската инфлация в Китай се е ускорила през август до най-бързия темп от половин година насам, но повишението се дължи повече на по-високите разходи за храна поради смущения във времето, отколкото на възстановяване на вътрешното търсене, тъй като дефлацията на производствените цени се влошава, отбелязва Ройтерс.

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил през август с 0,6% спрямо година по-рано, спрямо ръст от 0,5% през юли, показват данни на Националното статистическо бюро (NBS), но по-малко от прогнозираното от анкета на Ройтерс 0,7% увеличение.

Екстремните метеорологични условия това лято от смъртоносни наводнения до големи горещини са повишили цените на селскостопанските продукти, което допринася за по-бърза инфлация. Засегнатите култури в Китай поради различни природни бедствия възлизат на общо 1,46 милиона хектара през август, съобщават държавните медии, цитирани от агенцията.

Цените на храните скочиха с 2,8% на годишна база през август спрямо непроменен резултат през юли, докато инфлацията при нехранителните стоки е 0,2%, намалявайки от 0,7% през юли.

Основната инфлация, с изключение на нестабилните цени на храните и горивата, е 0,3% през август – най-ниската от близо три години и половина – спад от 0,4% през юли.

Китайският юан се е понижил спрямо долара, тъй като дългосрочната доходност достига рекордно ниски нива след месечните данни за инфлацията, които добавиха икономически притеснения и призиви за ново облекчаване. Китайските акции завършиха сутрешната търговия на 9 септември със спад.

Междувременно индексът на цените на производител (PPI) през август се понижи с 1,8% спрямо година по-рано, най-големият спад от четири месеца. Това е по-лошо от спада от 0,8% през юли и под прогнозирания спад от 1,4%. „Продължаващият дефлационен натиск се свежда до по-широк проблем с производствения излишък, който все още изпреварва търсенето“, коментира анализатор от Кофас.

Колебливата икономическа активност накара световните брокерски компании да намалят своите прогнози за растеж за Китай през 2024 г. до под официалната цел от около 5%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"