fbpx

Спешно спиране купуването на скъп ток от „американските Марици“, поискаха бизнес и синдикати

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени от „Ей и Ес  – 3С Марица изток 1“ и „Контур Глобал Марица изток 3“ (известни като „американските централи“, б.р.) трябва да бъдат прекратени преди обявяването на търг за капацитети.

Това гласи съвместна позиция на работодателските организации и синдикатите, разпространена от БТПП. Призовава се спешно да бъде прекратено опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна държавна помощ.

Поводът за поредното остро повдигане на въпроса точно сега е фактът, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена. Това е потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания, информира разпространената позиция.

Категорични сме, че българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва. Време за поредно отлагане вече няма. Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съобразно европейските правила (след нотификация – допустима държавна помощ), заявяват бизнесът и синдикатите.

Припомня се, че по силата на подписани договори преди присъединяването на България към ЕС въпросните централи получават в противоречие с правото на ЕС държавна помощ. Само за регулаторната година от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г., без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК, над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на инвеститорите в „Ей и Ес – 3С Марица изток 1“ и „Контур Глобал Марица изток 3“, от които 301 млн. лева са за втората, изплатена напълно електроцентрала, се посочва в текста.

Авторите му са съгласни, че двете централи са нужни на българската енергийна система и без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Освен това те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички, подчертават бизнес и синдикати.

Те настояват, поради важността на поставените въпроси, за обсъждане в тристранен формат на предприети действия за прекратяване на дългосрочни договори, подготвени предложения за механизми за капацитети и текста на актуализирания Интегриран план за енергетиката и климата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"