fbpx

Премиерът обяви, че е направено най-доброто за миньорите

На извънредно заседание кабинетът прие Териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони и утре, когато е последният възможен срок, те ще бъдат изпратени за обсъждане и договаряне в Европейската комисия.

Това съобщи премиерът акад. Денков на брифинг след заседанието. Решението е взето въпреки мащабните миньорски протести в страната, блокирали магистрали и ключови пътни артерии.

Искам да призова всички протестиращи да се вслушат в това, което ще кажа сега. Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях, и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация“, заяви в началото премиерът.

Тъй като утре е последният срок, той изтъкна, че никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове, като подчерта, че в документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038 г., – един от основните мотиви за протестите.

Денков изтъкна още, че няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. „По икономически причини постепенно, поетапно, някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото икономически няма да бъде възможно те да функционират повече“, уточни той.

Изтъкната бе важността да се създадат механизми, с които хората, които имат необходимата квалификация, да могат да намерят реализация в същия регион. Затова е предвидено създаването до края на годината на предприятие, което ще работи в същия регион за превръщане на териториите на мините в зони, в които е подходящо да се развива икономическа дейност, например индустриални зони, обяви той. Очаква се в него да работят голяма част от хората от мините и тецовете.

Денков направи и уточнението, че това бъдещо предприятие няма да иззема функции от мините, а ще работи в сътрудничество с работата на мините, за да се допълват, а не да се конкурират. Той добави, че очакванията са със създаването на тези зони за инвестиции да се появят нови и модерни компании, „които имат нужда от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този регион“.

Премиерът няколко пъти обърна внимание, че на практика дейността в региона ще продължи много след 2038 година, тъй като затварянето на мини и централи изисква дълъг период от време, което ще гарантира заетостта.

След разговори с президентите на двата най-големи синдиката в България – КНСБ и КТ „Подкрепа“, днес са договорени също и сериозни социални пакети за хората, които желаят да напуснат енергийния сектор. „Навсякъде в Европа стандартните социални пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат за до 36 месеца. Това означава, че един работник би могъл да получи между 140 000 и 150 000 лв.“, посочи министърът на финансите Асен Василев.

Денков обаче изрази надежда с тези планове да се създадат реални работни места в регионите и да не стига до напускане.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"