fbpx

При студена зима Европа може да има газови проблеми

Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви в доклад, публикуван на 10 октомври, че Европа може да изпитва недостиг на газ или да трябва да го купува на златни цени през тази зима в случай на големи студове и най-вече поради все още силната си зависимост от Русия, изтъква публикация на latribune.fr*.

Възможно ли е през тази година отново да се случи кошмарен сценарий за зимата с цените на газа? За това предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ) във вторник в доклад за перспективите пред газовия пазар до 2026 година.

„Въпреки постепенното възстановяване на равновесието на газовите пазари, рисковете и несигурността продължават да тегнат върху перспективите за зимата 2023-24 година“, подчертава МАЕ. „Следователно рискът от нестабилност на цените, особено в случай на студена зима, е притеснителен“.

Въпреки, че хранилищата за газ в Европейския съюз преди началото на отоплителния сезон са почти изцяло пълни – на 96%, , МАЕ изразява предпазливост по отношение на сигурността на доставките, която предизвика скок на цените над 300 евро за мегаватчас и породи опасения на дефи[ит през 2022 г. след инвазията в Украйна.

Европа е все още твърде зависима от руския газ

„Ние сме в по-добра позиция“ тази година, но Европа е изправена пред „поне две големи предизвикателства“, заяви ръководителят на МАЕ Фатих Бирол на 18 септември. В новия доклад на агенцията се казва: „Студена зима, съпътствана с по-малки наличности на втечнен газ, транспортиран с кораби, може да бъде първият рисков фактор. Така рискът от нестабилност на цените, особено в случай на студена зима, е тревожен“.

Фатих Бирол също добави, че „вторият фактор е, че Европа все още получава газ от Русия, който може да бъде спрян във всеки един момент“.

В доклада отново се подчертава заплахата, че „по-нататъшен спад в доставките на руски газ по газопроводите може да възобнови напрежението на пазара, особено към края на зимата на 2023-24 година“.

След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Москва значително намали доставките си по газопроводи за ЕС, принуждавайки по този начин страните спешно да реорганизират своето снабдяване. Така държавите-членки увеличиха покупките си на втечнен газ със 70% през миналата година, като повече от 40% идват от Съединените щати, но също и от Русия (17% от европейските покупки от януари до юли 2023 г.). Някои източноевропейски страни също продължават да получават малки количества невтечнен руски газ през Украйна.

С голямо нетърпение се очаква увеличаването на капацитета на втечнения газ

Енергийната сигурност на Европа трябва да почива на изграждането на нови инфраструктури, включително пускането в експлоатация на нови мощности за втечнен газ, които се очакват да заработят през 2025-2026 година. Това „трябва да успокои някои страхове, свързани (…) със сигурността на доставките, които изпитват пазарите, откакто Русия започна да спира снабдяването“, изтъква Кейсуке Садамори, директор енергийни пазари и сигурност в МАЕ.

Франция реши да не изчаква тази дата, за да разшири капацитетите си за регазификация, тъй като обяви през лятото, че ще изгради пети терминал за внос на втечнен природен газ в Хавър, управляван от TotalEnergies. По-конкретно, съоръжението стъпва на два кораба тип FSRU (плаващ блок за съхранение и регазификация) на TotalEnergies, „които ще позволяват инжектирането на до 5 милиарда m3 природен газ годишно (около 60% от руския газ, внесен от страната през 2021 г.) в националната газоразпределителна мрежа.

Но освен тези инициативи за увеличаване на производството и доставката на газ, за МАЕ световната енергийна криза от 2022 г. „беляза началото на нова ера за световните газови пазари, след десетилетие на силен растеж между 2011 г. и 2021 г.“, определено като „Златен век на газа“. В бъдеще Агенцията очаква забавяне на растежа на световното търсене на газ на +1,6% годишно между 2022 г. и 2026 г., в сравнение +2,5% между 2017 г. и 2021 г. Този спад се дължи на намаляването на потреблението в „развитите пазари“ – Азиатско-Тихоокеанския регион, Европа и Северна Америка, където търсенето на газ достигна своя връх през 2021 г. и се очаква да намалява с 1% годишно до 2026 г., благодарение на „ускоряването на внедряването на възобновяеми енергийни източници и подобряването на енергийната ефективност“.

МААЕ очаква бурно развитие на атомната енергетика през следващите години

Според МАЕ ролята на газа вече няма да бъде водеща. За сметка на това ядрената енергетика трябва да получи бързо развитие в целия свят, обяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). В най-благоприятния за ядрената енергетика сценарий МААЕ прогнозира поне удвояване на инсталираните мощности, които ще нараснат до 890 гигавата през 2050 г. в сравнение с 369 гигавата в момента. По-рано прогнозата ѝ беше за 873 гигавата. „Ключова роля за това играят промените в климата, както и сигурността на енергийните доставки“, заяви генералният директор на агенцията Рафаел Гроси. Изправени пред „сегашната геополитическа ситуация и военните конфликти, все повече страни смятат ядрената енергетика за устойчив и надежден източник на енергия“, допълва той.

Но за момента, според МАЕ, на нея се падат само 9% от световното производство на електроенергия в 31 страни, което е далеч от домиинращата роля на въглищата. „Този дял беше 18% преди 20 години“, припомни нейният директор Фатих Бирол. Той изрази съжаление за „стратегическата грешка на много европейски правителства“, които решиха да „обърнат гръб на атома“, а „това можеше да бъде решение наред със слънчевата и вятърната енергия“.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"