fbpx

Притеснения в Брюксел заради предвиждания нов „въглероден данък“

Въвеждането на нова схема за търговия с емисии (СТЕ 2), която ще добави „наказателна такса“ за въглеродни емисии към цените на изкопаемите горива, използвани за отопление на домове и за сухоземен транспорт може да се окаже „горещ картоф“ за новата Европейската комисия. Това, позовавайки се на високопоставен служител на ЕК, съобщава EuroNews, цитирана от „Сега“.

Новият „въглероден данък“ (планира се да влезе в сила през 2027 г.) може да донесе големи главоболия за тези, които го лансират.

Нашият анализ сочи, че по-голямата тежест няма да бъде понесена от граждани или крайни потребители, а главно от посредници и търговци“, изтъква Стефано Граси, началник на кабинета на комисаря по енергетика Кадри Симсон.

Плановете са да бъде създаден Климатичен социален фонд, който ще позволи на правителствата да използват част от приходите от новата система на въглеродни такси за подкрепа на по-бедните и уязвими граждани. „Освен това цените на газовия пазар след 2026 г. ще намаляват, защото ще има по-голямо предлагане на втечнен природен газ. Така че няма да има космически сметки„, отбелязва Граси.

Действащата схема за търговия с емисии (СТЕ), която е в сила от 2005 г., засяга главно производителите на електроенергия – те ппащат увеличаваща се цена според количествата на CO2, които изпускат в атмосферата, като целта е да се насърчи преминаването от въглища на газ и към използването на възобновяеми източници като слънчевата енергия и вятъра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"