fbpx

Привличане на таланти от трети страни – ключов приоритет за ЕС

Европейската комисия представи редица нови инициативи в пакета за мобилност на умения и таланти, целящи да направят ЕС по-привлекателен за таланти извън съюза, както и да улесни мобилността в него. Тези мерки включват нов набор от таланти в ЕС, свързване на работодателите в ЕС с търсещите работа в трети страни, както и мерки за насърчаване на признаването на квалификациите и мобилността на учащите.

Ситуацията в момента – недостигът на умения продължава да съществува в целия ЕС в редица сектори и нива на умения. Много работодатели не могат да намерят работниците, от които се нуждаят.

  • Зеленият преход ще създаде от 1 до 2,5 милиона допълнителни работни места до 2030 г.
  • На фона на цифровия преход, ЕС не достига с 11 милиона от целта си от 20 милиона професионалисти по информационни и комуникационни технологии, които трябва да бъдакт наети до 2030 г.
  • Комисията идентифицира 42 дефицитни професии в целия ЕС.

Ето защо Комисията предприема действия за улесняване на привличането на таланти извън Европа. За да бъде успешен този подход, ЕС трябва да може да привлича таланти, но и да ги задържа. Развитието на сътрудничество в областта на трудовата миграция с партньори от трети държави също може да бъде взаимна печалба, която подхранва с експертен опит и финансова подкрепа обратно икономиката на страната на произход.

Формулирани са няколко инициативи:

  • Комисията предлага да се създаде набор от таланти в ЕС, за да се улесни набирането на търсещи работа лица от държави извън ЕС в професии с недостиг в целия ЕС. Това е новаторска мярка, първата платформа на ЕС от този тип, която прави международното набиране на персонал по-лесно и по-бързо, за да помогне на работодателите да получат достъп до по-широк набор от умения и таланти. Участието във фонда за таланти на ЕС ще бъде доброволно за държавите-членки, които ще подкрепят управлението на платформата. Той също така ще предоставя информация относно процедурите за набиране и миграция в държавите-членки и включва силни предпазни мерки за осигуряване на справедливи условия на наемане и работа.
  • Улесняване на признаването на квалификациите и валидирането на уменията, придобити в държави извън ЕС, е ключов фактор за работодателите, които търсят квалифицирани работници, и за гражданите на трети държави, които търсят достъп до пазара на труда в ЕС, както и за тяхната интеграция в приемащите общества. Комисията препоръчва набор от мерки за опростяване и ускоряване на признаването на умения и квалификации на граждани на трети държави. Тези мерки ще модернизират настоящата система за признаване на ЕС и ще я доближат до системата, установена за граждани на ЕС, които се местят в друга държава-членка.
  • Предложената препоръка на Съвета „Европа в движение – възможности за мобилност с учебна цел за всеки“ цели да насърчи мобилността във всички области на образованието и обучението. Държавите-членки се приканват да превърнат мобилността с учебна цел в рамките на ЕС в неразделна част от всички пътища на образование и обучение, от училищното образование и професионалното образование и обучение, по-специално чиракуването, до висшето образование и образованието за възрастни и младежкия обмен.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"