fbpx

Продължава спадът в търсенето на ИТ специалисти

Предложенията за работа през май възстановяват своята активност, като са с около 2000 повече от тези през предходния април, което е 4% ръст на месечна база, показва анализът на JobTiger.

Общият брой на предложенията в края на май е малко над 50 000, като почти във всички сектори се наблюдава ръст в броя на обявите. Изключение прави „ИТ“ секторът, в който наблюдаваме близо 200 предложения по-малко или спад от 6%, като на годишна база спадът е още по-сериозен (-25%).

В сравнение със същия период през 2023 г. няма изменение в общия брой на предложенията за работа – те са с около 450 по-малко спрямо май 2023 г., но това е разлика, която може да бъде компенсирана в рамките на един ден в зависимост от интензитета на предлагане, коментират от JobTiger.

С най-голям ръст през май са предложенията за работа в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (680 предложения повече, 7% ръст), „Логистика и транспорт“ (600 предложения повече, 12% ръст) и  „Търговия и продажби“ (380 предложения повече, 3% ръст).

В останалите сектори ръстът на предложенията е, както следва: „Производство“ (300 предложения повече, 4% ръст), „Здравеопазване и фармация“ (130 предложения повече, 6% ръст), „Строителство“ (80 предложения повече, 3% ръст), „Маркетинг и реклама“ (60 предложения повече, 4% ръст).

Макар спрямо април в „Хотелиерство и ресторантьорство“ да има раст, то на годишна база предложенията за работа са с 10% надолу, което отваря въпроси, предвид глада за кадри за летния сезон.

„Маркетинг и реклама“ (-6%) и „Производство“ (-3%) също има годишен спад, а в останалите сектори се отчита по-голям брой предложения спрямо май 2023.

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа остава непроменен през  май – около 3 400. Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 8%  от предлагането.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"