fbpx

Проектът на бюджет 2024 в цифри

Късно в петък финансовият министър Василев представи на брифинг основните параметри на проекта за бюджет 2024

Прогнозно брутният вътрешен продукт (БВП) ще достигне 205.8 млрд. лв., което е ръст от 3.2%. Заложената средногодишна инфлация е 4.8% като очакванията са към края на 2024 г. да спадне до 3%. Дефицитът – 3% на касова основа и 2.9% на начислена основа. Държаният дълг се планира да остане на настоящото си ниво от 23.8% от БВП. Заложените приходи са 77.6 млрд. лв., а планираните разходи – 83.8 млрд. лв.

Приходите като процент от БВП се предвижда да останат на нивото от тази година – 37.7%, което е малко по-ниско ниво от 2022 г., когато постъпленията бяха повече заради по-големия износ на скъп ток

Поемането на нов държавен дълг не се предвижда да надвиши общата сума от 48.9 млрд. лв. или 23.8% от БВП.

Минималната заплата се повишава до 50% от размера на средната за предходната година или от 780 лв. в момента на 933 лв. от 1 януари. Толкова става и минималният осигурителен доход.

Пенсиите ще бъдат повишени по план от юли по т. нар. швейцарско правило. За заплатите на учителите е предвидена нужната сума, така че да бъдат на ниво от 125% от средната заплата. Прогнозата на Министерството на финансите е средната заплата в страната да нарасне с 10-12% спрямо сегашното й равнище. Общо за персонал разходите на държавата догодина нарастват с малко над 2 мрд. лв. В тях влиза и увеличение на заплатите в администрациите, които изостанаха от останалите. Те ще бъдат увеличени по методика на Министерския съвет. За общинските служители са предвидени 370 млн. лв. за а

Общо капиталовите разходи се вдигат от 8 млрд. лв. за тази година на 12 млрд. лв.

Разходите за образование се вдигат с 590 млн. лева, което включва и поддържането на учителските заплати на ниво от 125% от средната заплата. За нормативна издръжка на деца в детските градини са заложени 63 млн. лв., над 80 млн. лв. са за учебници, 87 млн. лв. са за строеж и ремонт на детски градини и ясли и реконструкция на училища. За нови физкултурни салони са заделени 57 млн. лв. и над 50 млн. лв. за програми за развитие на спорт и изкуство в училище, от които се очаква да се възползват 1200 училища за изкуство и 1300 за спорт.

За здравеопазване са заложени с 1.1 млрд. лв. повече като възможност за това дава и ръстът на средната заплата и по-високите приходи от здравни вноски в резултат на това.

Разходите за култура са завишени с 50 млн. лв. Общо 28.5 млн. лв. са предвидени за финансиране дейността на библиотеките, музеите, читалищата и галериите като ще получават тези пари за реална дейност, отчитана по методика на Министерството на културата. За производство на филми са заложени 9.3 млн. лв.

Заложените в проекта разходи за отбрана са малко над 2 процента от БВП и с тях са обезпечени всички планирани капиталови разходи, поискани от ресорното министерство.

Планирано е проектът да влезе в Народното събрание на 22 ноември и да мине цялата процедура преди коледните празници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"