fbpx

Проектобюджет 2024: принципът „евтина работна ръка“ вече не работи

Правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране.

Това е заявил финансовият министър Асен Василев, който участва в обсъждане параметрите на проекта за бюджет 2024 между премиера Денков и синдикалните организации.

Изтъкнато е било, че ръстът на доходите ще изпревари инфлацията, като към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите.

Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив – при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел“, изтъква акад. Николай Денков. По думите му принципът на „евтината работна ръка“, следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

Той е категоричен, че правителството ще предложи разходване на публичните средства по възможно най-ефективния начин.

По-късно, след срещата, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира някои числа пред БНР и бТВ. Предвижда се осъвременяване около 10% на пенсиите от 1 юли и 933 лв. обезщетение за гледане на дете до 2-годишна възраст.

Правителството ще се стреми да заложи реален ръст на заплатите в бюджетната сфера от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация, потвърждава и Манолов. По думите му, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира още той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"