fbpx

Прогнозират рязко поскъпване на горивата у нас

Разко поскъпване на горивата у нас прогнозират от Българската петролна и газова асоциация пред БНР. Това е следствие от започналата руска военна операция срещу Украйна, но не само.

През последните дни дизелът на външните пазари е скочил с 40 процента, докато у нас по бензиностанциите само с около 5-8 на сто. Дори и без кризата в Украйна е предстояло покачване на цените.

От асоциацията прогнозират следващата седмица масовият дизел да достигне три лева за литър. Добрата новина е, че имаме достатъчно запаси от горива.

Междувременно цените на петрола надхвърлиха 100 долара, а акциите на борсите по света се сринаха, след обявената от Путин „военна операция“ в Украйна. Марка Brent стгигна дори до нива от 102 долара за барел

Доларът се повиши с повече от шест процента спрямо рублата, която в последните седмици се срина заради опасенията от санкциите върху руската икономика.

На фондовите пазари Хонконг, Сидни, Мумбай и Сеул акциите паднаха с повече от три процента, докато в Токио, Сингапур, Тайпе и Уелингтън спаднаха с повече от два процента. Големи загуби имаше и в Шанхай, Манила, Джакарта и Банкок.

Пшеницата поскъпва за трети пореден ден, достигайки най-високи ценови нива от повече от девет години насам, докато фючърсите на царевицата достигнаха нови 8-месечни върхове.

Тъй като Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се притесняват, че въоръжен конфликт между тях може да повлияе на движението на реколтата и да предизвика масова битка от страна на вносителите за заместване на доставките от Черноморския регион.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"