fbpx

Произвеждане на повече с по-малко

Текстът на Мариан Л. Тупи и Роналд Бейли е от сайта Human Progress

„Дематериализацията“ се отнася до процеса на намаляване на потреблението на материали и енергия за единица брутен вътрешен продукт. Това има икономически смисъл, тъй като по-малките разходи за вложени ресурси може да увеличи маржовете на печалбата и да направи продукцията по-евтина и следователно по-конкурентоспособна.

А дематериализацията е добра за околната среда. „Ако потребителите дематериализират своя интензитет на използване на стоките и техниците произвеждат стоките с по-нисък интензитет на въздействие, хората могат да растат в брой и богатство без пропорционално по-голямо въздействие върху околната среда“, обясняват Джеси Аусубел от университета Рокфелер и Пол Е. Вагонър от Селскостопанска експериментална станция в Кънектикът в статия от 2008 г. в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дематериализацията е добре дошла новина за тези, които се тревожат за наличието на ресурси при нарастващото световно население. Дематериализацията ще позволи на бъдещите поколения да бъдат по-добри стопани на нашата планета, като същевременно продължават да се радват на все по-добри стоки и услуги.

Добър пример за дематериализация е смартфонът. Продуктът съчетава функции, които преди са изисквали безброй отделни устройства, включително телефон, камера, радио, телевизор, будилник, вестник, албум със снимки, диктофон, карти, компас и др.

През 2018 г. екип от 21 изследователи, ръководен от Арнулф Грублер от Международния институт за анализ на приложни системи в Австрия, оцени спестяванията от конвергенцията на устройства на смартфони за използване на материали (тегло на устройството) и за свързаното с него използване на енергия. Те откриха, че смартфоните могат да намалят използването на материали с фактор 300. Те могат да намалят потреблението на енергия с фактор 100 и използването на енергия в режим на готовност с фактор 30.

244111921722mz




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"