fbpx

Пропаст между прогнозите на ОПЕК и МАЕ относно ръста на търсенето на петрол

ОПЕК и Международната агенция по енергетика, чиито прогнози за нарастване на търсенето на петрол са най-внимателно наблюдаваните в света, в момента се разминават в своите очаквания, като за последен път подобна разлика е наблюдавана преди 16 години, отбелязва Ройтерс.

Пропастта между МАЕ, която представлява индустриализираните страни, и Организацията на страните износителки на петрол означава, че двете изпращат различни сигнали до търговците и инвеститорите относно силата на петролния пазар през 2024 г. и в по-дългосрочен план – относно скоростта на прехода в света към по-чисти горива.

През февруари тази година МАЕ прогнозира, че търсенето ще нарасне с 1,22 милиона барела на ден (bpd) през 2024 г., докато във февруарския си доклад ОПЕК очаква 2,25 милиона барела на ден. Разликата е около 1% от световното търсене.

„МАЕ вярва силно, че енергийният преход ще продължи с много по-бързи темпове“, казва Нийл Аткинсън, бивш ръководител на отдела за петролни пазари на МАЕ.

За да определи разликата в контекста, Ройтерс анализира промените, които всяка агенция е направила в своите прогнози за търсенето на петрол от 2008 г. до 2023 г. и първите два месеца на тази година.

Международните фючърси на петрола достигнаха исторически връх от почти 150 долара за барел през юли 2008 г., в сравнение с приблизително 80 долара сега. Анализът на Ройтерс на 16-годишните месечни отчети на МАЕ и ОПЕК установява, че разликата от 1,03 милиона барела на ден през февруари е най-голямата за въпросния период.

В отговор на въпрос за разликата в прогнозите, от МАЕ коментират, цитирани от Ройтерс, че тазгодишното забавяне на търсенето се равнява на връщане към тенденциите на растеж, наблюдавани преди пандемията, и забавянето вече е видимо в данните за доставките на петрол. „Очакваме това да продължи и тази година, като индикаторите за мобилност предполагат, че пътният и въздушният трафик се стабилизират“, отбелязват от МАЕ, добавяйкии, че не могат да коментират прогнозите на други организации.

От своя страна от ОПЕК обръщат внимание, че прогнозата й за растеж на търсенето за 2023 г. от 2,5 милиона барела на ден е само малко под първоначалното число, дадено през юли 2022 г.

Ние бяхме много стабилни с нашата прогноза за търсенето на петрол за 2023 г. Много други прогнозисти започнаха с ниска стойност и след това непрекъснато преразглеждаха своите прогнози за 2023 г.“, се посочва в отговор от секретариата на ОПЕК във Виена, но без да коментира 2024 г.

ОПЕК и МАЕ се разминават и в средносрочен план. МАЕ очаква търсенето на петрол да достигне своя връх до 2030 г., тъй като светът преминава към по-чисти горива. ОПЕК отхвърля това мнение.

Преди ден ОПЕК повтори прогнозата си, че през 2045 г. няма да има пик, позовавайки се на очаквания растеж извън индустриализираните страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и „отблъскване на някои първоначални политики за нула нетно количество“.

След като МАЕ измести фокуса си върху сигурността на доставките на петрол и газ към защита на възобновяеми енергийни източници и действия в областта на климата, някои членове на ОПЕК реагираха, че това подкопава ролята им на безпристрастен орган.

Те се препозиционираха от прогнозисти и оценители на пазара към практикуващи политическо застъпничество“, критикува министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман през септември миналата година, припомня Ройтерс.

В анализа си Ройтерс събира оценки от 26 анализатори в банки и изследователски фирми за ръста на търсенето през 2024 г. Средната стойност на тези оценки е 1,3 милиона барела на ден, което е по-близо до прогнозите на МАЕ.

Както всички икономически прогнози, и тези за търсенето на петрол подлежат на преразглеждане и се влияят от много събития, които е невъзможно да се предвидят.

Според МАЕ ръстът на търсенето ще намалее наполовина през 2024 г. отчасти в резултат на процъфтяващия парк от електрически превозни средства, въпреки че от януари агенцията е преразгледала нагоре прогнозата за ръст на търсенето през 2024 г. за три поредни месеца.

Анализът на Ройтерс установява, че през 2008-2023 г. МАЕ е подценила общото търсене в първоначалната си прогноза в 56% от въпросния период в сравнение с 50% за ОПЕК – което не е голяма разлика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"