fbpx

Путин потвърди, че част от спрения газов транзит през Украйна ще се пренасочи по „Турски поток“

Доходите на Русия ще намалеят, ако се намалят доставките на газ за Европа, но тогава Газпром ще доставя повече газ вътре в страната, което е добре. Това заявява, цитиран от ТАСС, руският президент Владимир Путин на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток.

Обемът на доставките на руски газ за Европа ще бъде намален, ако Украйна откаже да го транзитира, но „това е техният избор“, изтъква още Путин.

По думите му основните потребители на руски газ в Европа очевидно не искат да принудят Украйна да запази транзита, въпреки че предоставят на Украйна всестранна помощ, военна, финансова и „всякаква“ подкрепа. „Но Украйна отказва нашия транзит, което означава, че обемите газ, които текат към Европа, ще бъдат намалени. Ще отидат по други маршрути, по-специално през „Турски поток“, може би отчасти през „Син поток“ отново към Турция“, отбелязва руският президент. Припомняме, за амбициите на Русия относно „Турски поток“ ключова роля има и България, през която към Сърбия преминава продължението на трасето.

Той обяснява също така, че разширяването на доставките на руски газ за Изток и Централна Азия не е пряко свързано със събитията в Украйна – „Вече споменах, че достигаме проектния капацитет за доставки за Китайската народна република. А що се отнася до доставките за Централна Азия, за Иран, това също не е свързано с украинските събития, просто икономиките на тези страни се развиват, развиват се активно, те се нуждаят от допълнителни ресурси, това е всичко“.

Руският лидер предлага Европа да постигне споразумение с Полша, така че страната да отвори своите тръбопроводни системи. „Те съществуват. Поляците вече затвориха „Ямал – Европа“, сега Украйна спира транзита. Не пускат маршрута по дъното на Балтийско море „Северен поток 2“, припомня Путин и прогнозира, че всичко това ще нанесе щети за Европа.

На няколко пъти Владимир Путин повтаря, че Русия постепенно ще увеличи доставките на газ за други региони на света, като редица проекти нямат нищо общо с украинската криза. Той дава за пример газопровода до Кетай, който по думите му догодина ще достигне проектната си мощност от 38 млрд куб метра.

Руският президент добавя и това, че Иран отдавна моли Русия за газови доставки, което е напълно реализируем проект. „Това е много удобно за няс място, тъй като находищата ни са близо, пазарът е огромен е страните около Иран имат колосални потребности.

По думите му Русия ще развива и втечняването на газ. Според президента обаче в тази област има и определени трудности, които могат да бъдат преодолени. „Леонид Михелсон (ръководител на „Новатек“) знае за това по-добре от всеки друг, но делът на Русия в доставките на втечнен газ на световния пазар постепенно нараства. Те не са големи, колкото ни се иска, но въпреки трудностите, които се опитват да ни създадат, ние все пак ще го направим“, заявява още Путин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"