fbpx

Рафинериите се сблъскаха със спадащи маржове, заради слабия „шофьорски“ летен сезон

Петролните рафинерии печелят по-малко от продажбата на своя бензин, тъй като търсенето по време на пиковия летен сезон на шофиране не достигна това, което очакваха, а много от тях увеличиха производството, отбелязва репортаж на Ройтерс.

По-меките пазари на бензин преодоляха годините на рекордни печалби от продажбата на транспортни горива. В САЩ, най-големият пазар на бензин в света, рафинериите нараснаха рязко, очаквайки търсене, което никога не се материализира. Търсенето на бензин в САЩ е 9 милиона барела на ден (bpd) през първата седмица на юни, с 1,7% под миналата година и сезонно най-ниското ниво от 2021 г., показват правителствени данни, цитирани от агенцията.

В Азия слабостта на пазара на бензин вече доведе до съкращения на доставките, а рафинериите на други места също вероятно ще се оттеглят след седмици. Това може да намали глобалното търсене на суров петрол.

Цените на петрола Брент се понижиха с около 9% от пика в средата на април до около 83 долара за барел, последно поради опасения, че ОПЕК+ ще увеличи предлагането на пазара. Миналата седмица групата производители предупреди, че бавният старт на летния сезон за шофиране и ниските маржове оказват влияние върху настроенията.

Дори при падане на цените на суровия петрол, печалбата на азиатските рафинерии от производството на бензин от барел Брент намаля наполовина през последната седмица на май – до около 4 долара за барел. Излишъкът от доставки на гориво предизвика спад в маржовете на рафинирането, коментира анализаторът на Wood Mackenzie Прити Мехта.

Общите маржове на рафинирането паднаха под 2 долара за барел в Сингапур през май, в сравнение със средно 5 долара преди година.

Европейските маржове на рафиниране на бензин паднаха до 10,80 долара за барел на 13 юни, най-ниското ниво от 25 януари. Разликата между фючърсите на бензина и цената на суровия петрол WTI беше под 22,50 долара за барел за първи път от февруари насам.

Оттеглям се

Тайванската Formosa Petrochemical Corp, от най-големите износители на рафинирани продукти в Азия, планира да намали през юни производствените нива в своите дестилационни единици за суров петрол до 440 000 барела на ден, което е с 40 000 барела на ден по-малко спрямо първоначалния план за преработка на 480 000 барела на ден.

Търсенето в САЩ е подложено на натиск от комбинация от фактори, включително повече хора, които пътуват със самолет, вместо да шофират на дълги разстояния и по-икономични автомобили и електрически превозни средства, изтъква анализаторът на UBS Джовани Стауново.

По-високият добив от американските рафинерии, съчетан със слабото търсене, повиши запасите от бензин в САЩ с 5,7 милиона барела от началото на април – до 233,5 милиона барела към 7 юни, най-високото ниво за този период от 2021 г.

Американските рафинерии намалиха темповете на работа до 95% през пърпвата седмица от юни, след като използваха едногодишен връх от 95,4% през предходната седмица, показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA). Това беше първото намаление от април.

Разглеждаме потенциала за една от най-лошите години за лятно търсене на бензин в САЩ и в света след COVID. Няма начин рафинериите да продължат да пускат горива при 95% използване“, коментира анализаторът на Mizuho Робърт Яугер.

Маржовете трябва да се подобрят, тъй като бензинът в САЩ се повишава, както обикновено през лятото, прогнозира стратегът на Rabobank Джо ДеЛаура. И все пак той предупреждава, че пазарът постоянно се представя слабо.

Пазарът все още трябва да се приспособи към огромния ръст на предлагането от нови рафинерии, които растат, и разширяване на съществуващи заводи, които увеличиха износа на гориво от Близкия изток, Индия и Китай. Износът на бензин от Близкия изток е достигнал сезонни рекорди през последните шест месеца, според данните на Kpler. Индийските и китайските рафинерии се възползват от достъпа до по-евтин руски петрол.

Китайският износ на бензин е нараснал с около 100 000 барела на ден през май спрямо април, завършвайки миналия месец на около 350 000 барела на ден, според WoodMac. Индийският износ на бензин е средно 360 000 барела на ден през май, ръст с 50 000 барела на ден спрямо предходния месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"