fbpx

Расте броят на руснаците с просрочени кредити

Броят на физическите лица в Русия, просрочилите банкови заеми през 2023 г. се е увеличил с 3,3 млн., достигайки 17,7 млн. Година по-рано, през същия период, техният брой е бил 14,4 млн., съобщава вестник „Известия“, цитиран от ТАСС, позовавайки се на Федералната служба за съдебни изпълнители ( FSSP).

Отбелязва се, че броят на делата за събиране на дългове от физически лица в полза на кредитни институции нараства всяка година. Според резултатите от първата половина на 2020 г. броят на длъжниците е бил 9 милиона, през 2021 г. – 12 милиона, през 2022 г. – 14,4 млн. Според вестника се планира да бъдат възстановени от длъжниците 2,5 трилиона рубли.

„Известия“ отбелязва, че като част от събирането на дългове, съдебните изпълнители предприемат всички мерки, предвидени от закона. FSSP обяснява през изданието, че принудителното изплащане на заеми се усложнява от ниската платежоспособност на гражданите с просрочени данъци и сметки за комунални услуги, както и тяхното дългово натоварване.

Президентът на саморегулиращата се организация NAPCA Елман Мехдиев коментира пред „Известия“, че статистиката на FSSP показва стратегия за събиране на кредитори. „Сега делът на съдебното възстановяване е на доста високо ниво – около 50-80% в зависимост от финансовата организация„, изтъква той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"