fbpx

Рекордно високи средни температури отчетени в началото на юни

Топлинен удар по цялата планета. Програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята „Коперник“ обяви, че средните глобални температури, отчетени в началото на юни, са били най-горещите, регистрирани някога за този период, надминавайки „със значителна разлика“ всички предишни, в очакване на феномена Ел Ниньо, пише France 24.

Светът преживява най-топлото начало на юни в историята, след като месец май беше само с 0,1°C по-хладен от рекорда“, отбелязва Саманта Бърджис, заместник-директор на Програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята „Коперник“.

Средните температури на въздуха на повърхността на Земята за първите дни на юни бяха най-високите и то със значителна разлика в регистъра с данни ERA5, която води статистика от 1950 г.“ казват от „Коперник“.

Тенденция към нарастване

Това не е изненада, защото общата тенденция е към нарастване на температурите. Когато се случи събитие от характера на Ел Ниньо, то температурите ще се повишат с няколко десети от градуса“, коментира Франсоа-Мари Бреон, заместник-директор на Лабораторията на Науките за климата и околната среда.

Тези данни се появяват, когато метеорологичният феномен Ел Ниньо, който обикновено се свързва с повишаване на глобалните температури, официално започна, припомнят от „Коперник“. Наскоро Програмата на ЕС обяви, че океаните са преживели най-топлия месец май в историята си.

Ако дадена година е особено гореща, това не винаги е показателно, но това, което е показателно, е наличието на трайна тенденция на повишаване на температурите с около 2 десети от градуса на десетилетие“, подчертава Франсоа-Мари Бреон.

„Коперник“ обръща внимание също, че в началото на юни глобалната температура е надхвърлила равнището от прединдустриалната ера с повече от 1,5°C, което е най-амбициозната граница на затопляне, поставена от Парижкото споразумение от 2015 година. За първи път тази граница е премината през юни, макар че досега тя е била преминавана няколко пъти през зимата и пролетта през последните години.

Основната причина са изкопаемите горива

Парижкото споразумение има за цел да задържи повишаването на средната глобална температура „доста под 2°C“ и да продължи усилията за ограничаването ѝ по-скоро до 1,5°C. „Всяка десета от градуса има значение, за да избегнем още по-сериозни последици от климатичната криза“, подчертава Саманта Бърджис.

„Коперник“, чието седалище е в Бон, е мястото, където в момента се провеждат международни преговори за климата под егидата на ООН, преди голямата среща COP28, насрочена за края на годината в Дубай. Въпросът за използването от човечеството на изкопаеми горива (въглища, нефт, газ), основните причини за глобалното затопляне, ще бъде широко дебатиран там.

Годините на Ел Ниньо винаги са били топли, но сега идват на фона на затопляне, подхранвано от използването десетилетие след десетилетие на изкопаеми горива, което прави екстремните температури по-вероятни“, подчертава Ричард Ходжкинс, професор по физическа география в британския университет в Лафбъроу.

Горещите периоди „водят до горски пожари, топене на ледовете на полюсите и увеличаване на разхода на електроенергия за климатизация“, и „всичко това допринася за затоплянето“, като същевременно в момента сушата удря Европа и чудовищни пожари опустошават Канада.

Специалистите също очакват друг феномен на „изключително високи“ температури в Северния Атлантик, казва Франсоа-Мари Бреон.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"