fbpx

Реваншът на страните от юга в еврозоната

През миналата седмица Гърция беше домакин на месечната среща на Европейската централна банка. Това е чест с привкус на реванш за бившето слабо звено в еврозоната: нейният рейтинг беше наскоро повишен от агенцията Standard and Poor’s, пише в свой анализ RFI.

Преди 13 години рейтингът беше понижен до така наречената спекулативна категория, най-унизителна и опасна, която кара кредиторите да бягат. Тогава Гърция беше на ръба на фалита. Тя получи пълната подкрепа на МВФ и ЕС, които обаче я накараха да плати скъпо за това, като наложи драстични икономии. Това завръщане към инвестиционен рейтинг с оценка BBB- е морална победа след години на възстановяване и бюджетни усилия. Като цяло това има чисто символичен характер, защото още през 2015 г. Гърция си възвърна пазарното доверие, след като се върна към бюджетните излишъци година по-рано.

Гърция дори успя да намали дълговото си бреме с удивителна скорост

През тази година нейният публичен дълг е 160% от БВП, след като беше 200% през 2020 година. Освен това има множество показатели, които изглеждат добре: бюджетен излишък без обслужването на дълга както през 2022 г., така и сега през 2023 година. Напълно прилична ставка по десетгодишните ценни книжа – 4,4%, по-добра от тази на Италия, която в момента надхвърля 5%. Ако публичните финанси постигнаха толкова добър резултат за толкова кратко време и след изпитанието Ковид, това е изключитено благодарение на туризма, основният двигател на растежа. През 2021 г. тя беше над 8% и близо 6% през следващата година.

Макроикономическите резултати са успокояващи, но от друга страна стандартът на живот на гърците се влоши значително.

Народът обаче продължава да плаща сметката. Средната работна заплата все още е с 25% по-ниска, отколкото през 2008 година. Вече повече от десет години една четвърт от населението е изложено на крайна бедност. Тежестта на дълговата криза беше поета основно от болниците и училищата. Страната значително обедня, нейният БВП все още е доста под нивото от 2008 година. Друго слабо звено в еврозоната, Португалия, която беше много по-бедна от Гърция преди дълговата криза, днес я задмина по отношение на брутния вътрешен продукт.

Португалия стана един от най-добрите ученици в класа на еврото

Тази страна, която беше в изключително тежко положение през 2010 г., през тази година ще отчете бюджетен излишък за първи път от петдесет години. И възнамерява да повтори подобен резултат през 2024 година. Тежестта на дълга ѝ трябва да падне под 100% от БВП през следващата година, след като достигна връх от 132% през 2014 г. Това е доста по-впечатляващо за страна, която англосаксонската преса беше категоризирала в групата страни от Club Med наред, разбира се, с Гърция и Испания – когато кризата отприщи страстите между северната и южната част на Европа. Както и в Гърция, растежът беше стимулиран от възхода на туризма. Правителството също успя да привлече чуждестранни инвестиции, особено китайски, благодарение на златния паспорт и да стимулира експортните дейности. Но както и в Гърция, населението продължава да плаща сметката.

Португалия и Гръция излязоха от опасната зона, за сметка на това Италия предизвиква безпокойство

Нейният дълг представлява 140% от БВП. Тя е най-задлъжнялата страна след Гърция. Дефицитът й ще се увели до над 4% от БВП през следващата година. На пазарите тези тревожни цифри вече увеличиха разликата между лихвите по италианските и по германските ценни книжа. Паузата в повишаването на лихвените проценти, обявена от ЕЦБ, е добре дошла глътка въздух, но не и решение. Просто глътка въздух.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"