fbpx

Рублата и турската лира най-големите губещи спрямо долара през 2023-та

Изданието Visual Capitalist проследява как са се представили основните валути през 2023 година.

Индексът на щатския долар е достигнал своя връх през есента на 2022 г., най-високата стойност от близо две десетилетия, като се повиши в отговор на агресивните повишения на лихвените проценти.

Индексът измерва стойността на щатския долар спрямо кошница от основни валути от шест държави. Печалбата показва, че доларът поскъпва спрямо кошницата и обратно. Еврото е най-големият компонент на индекса и по този начин променя стойността и възвръщаемостта на индекса.

През 2023 г. индексът на щатския долар се понижава от върховете си, като същевременно запазва доста високо ниво, тъй като лихвените проценти остават стабилни.

Но как се справят другите основни валути спрямо долара показва изданието, ползвайки данни от TradingView.

Досега най-добре представящата се основна валута през 2023 г. е мексиканското песо, поскъпнало с близо 15% спрямо долара. Това се случва благодарение на агресивното повишаване на лихвените проценти от централната банка (в момента на 11,25%), което привлича пари в страната, докато инвеститорите преследват по-добра възвръщаемост.

Въпреки това продължаващото поскъпване на песото може да повлияе негативно на конкурентоспособността на износа на Мексико. В същото време азиатският внос в страната става по-евтин, което може да навреди на вътрешния индустриален сектор на страната.

От другата страна на Атлантическия океан швейцарският франк, британският паунд и еврото също печелят.

Междувременно японската йена, въпреки че спадна със 7% за 2023 г., има много по-добри перспективи за 2024 г., като Японската централна банка вероятно ще повиши лихвите, за да ограничи инфлацията, укрепвайки валутата.

В дъното на класацията руската рубла и турската лира загубиха съответно близо една пета и една трета от стойността си спрямо долара.

Лирата се понижава стабилно вече повече от десетилетие (с 94%), тъй като страната е свидетел на няколко политически катаклизми, които разтърсиха икономиката, както и настроенията на инвеститорите.

Междувременно икономиката на Русия разчита в голяма степен на износа на изкопаеми горива, сектор, силно засегнат от западните санкции. С по-малко купувачи за петрола и газа, приходите от износ намаляха, намалявайки съответно и търговския излишък на страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"