fbpx

Рублата удари 18-месечно дъно спрямо долара

Рублата се срина до повече от 18-месечно дъно спрямо долара над границата от 102, все още възпрепятствана от намаленото предлагане на чуждестранна валута и борейки се да се придържа към по-високите цени на петрола, провокирани от насилието в Израел, съобщава Ройтерс.

До ранния следобед рублата беше с 1,8% по-слаба спрямо долара при 102,18, най-слабата й точка от 23 март 2022 г. Руската валута падна до рекордно ниските 121,5275 в седмиците след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Рублата загуби r 1,9% до 107,76 спрямо еврото и 2,1% спрямо юана до 14,01.

Ройтерс припомня, че последният спад на рублата до трицифрени стойности през август накара Банката на Русия да предприеме спешно увеличение на лихвения процент с 350 базисни пункта до 12%, а властите да обсъдят повторно въвеждане на контрол за укрепване на валутата, но интервенциите – вербални или други – бяха по-ограничени.

Лихвените проценти бяха повишени до 13% през септември и анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват централната банка да се покачи отново на 27 октомври, като постоянната слабост на рублата е сред факторите, ограничаващи дългосрочните перспективи за растеж на Русия.

Суровият петрол Brent, глобален еталон за основния износ на Русия, се повиши с 3,4% до 87,46 долара за барел, повдигнат от военния конфликт в Близкия изток.

Министерството на финансите на Русия очаква данъчните приходи от енергийните компании да се повишат през октомври. „Ако тези прогнози се сбъднат, тогава петролните компании ще трябва рязко да увеличат обема на продажбите на валутни приходи за разплащания с бюджета“, изтъква Алексей Антонов от Alor Broker, цитиран от Ройтерс.

По думите му е малко вероятно износителите да ограничат продажбите във валута до края на месеца, когато се дължат данъците, което означава, че рублата може да започне да се възстановява още тази седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"