fbpx

Русия блокира възможността за продажба на местния клон на Raiffeisen Bank

Руски съд замрази акциите в местния клон на Raiffeisen Bank International, блокирайки продажбата на подразделението и ескалирайки противопоставянето между Москва и Запада, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на съобщение на RBI.

След натиск от международните регулатори базираната в Австрия Raiffeisen Bank обеща да отдели руския си бизнес, който осигурява спасителна линия за плащания на стотици компании там. Но повече от две години след войната между Русия и Украйна почти нищо не е променено.

Новината изпрати акциите на банката надолу с повече от 7%, а говорител на Raiffeisen е заявил, че решението на руския съд изключва продажбата на банката, въпреки че по думите му, това няма да окаже влияние върху операциите на руската банка или върху усилията, изисквани от Европейската централна банка. „Все още можем да назначаваме ръководство и да даваме инструкции на руснаците, но не можем да продадем банката“, изтъква говорителят.

RBI ще се опита да отмени съдебното решение, което е най-голямото подобно замразяване, включващо западна банка в Русия.Въпреки че италианската UniCredit също има бизнес в Русия и също е под натиск да напусне, RBI е много по-голяма и се превърна в тест за решимостта на Запада да прекрати връзките си с Русия.

Руските власти са дали ясно да се разбере на RBI, която има около 2600 корпоративни клиенти, 4 милиона местни притежатели на сметки и 10 000 служители, че желаят да остане, защото позволява международни плащания, е посочил източник пред Ройтерс. RBI е критичен финансов спасителен пояс за милиони руски клиенти, които искат да изпратят евро или долари в чужбина. Западните регулатори искат това да се промени. Европейската централна банка настоява банката да спре бизнеса си в Русия.

С обширни индустриални холдинги, повече от 18 милиона клиенти от Виена до Москва и 44 000 служители, Райфайзен е финансова опора за Австрия и голяма част от Източна Европа.

Русия се превърна в още по-голям източник на финанси за банката след началото на войната в Украйна през 2022 г. Русия представлява около половината от печалбите на групата през първите три месеца на тази година, тъй като таксите за плащания в чужбина скочиха.

Замразяването е свързано с неотдавнашен иск на руския инвестиционен холдинг Rasperia срещу Strabag и неговите австрийски акционери и подразделението на Райфайзен, въпреки че кредиторът не е обвинен в каквито и да било нарушения, посочват от банката. RBI се опита да купи дял в базираната във Виена строителна група Strabag от компания Strabag, идентифицирана като контролирана от Олег Дерипаска, който отрече съществуващите връзки със Strabag и отхвърли западните санкции срещу него като погрешни и базирани на невярна информация, припомня Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ през май съобщи, че руска компания Iliadis е създадена, за да придобие Rasperia, която държи замразените акции на Дерипаска. Органът за прилагане на санкциите на Министерството на финансите на САЩ –  Службата за контрол на чуждестранните активи – започна разследване на руските дейности на Райфайзен в началото на 2023 г.

Натискът от Вашингтон накара Raiffeisen тази година да се откаже от плана за закупуване на дял в Strabag, сделка, която имаше за цел да отключи банкови средства, които сега са замразени в Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"