fbpx

Русия е вече доставчик №1 на петрол за Китай

Русия е изпреварила Саудитска Арабия, ставайки най-големият доставчик на суров петрол за Китай през 2023 г., показват данни на китайските митници, цитирани от Ройтерс.

Русия е изпратила рекордните 107,02 милиона метрични тона суров петрол в Китай миналата година, което се равнява на 2,14 милиона барела на ден (bpd), което е много повече от други големи износители на петрол като Саудитска Арабия и Ирак.

Вносът от Саудитска Арабия, преди това най-големият доставчик на Китай, спада с 1,8% до 85,96 милиона тона, тъй като близкоизточният петролен гигант згуби пазарен дял заради по-евтиния руски суров петрол.

Избягван от много международни купувачи след санкциите на Запада заради инвазията на Кремъл в Украйна през 2022 г., руският суров петрол се търгуваше със значителни отстъпки спрямо международните референтни стойности през по-голямата част от миналата година на фона на наложената от Запада горна граница на цените.

Ускоряващото се търсене от китайските и индийските рафинерии на намаления петрол повиши обаче цената на руския суров петрол ESPO до 2023 г., надминавайки горната граница от 60 долара за барел, наложена от Групата на седемте през декември 2022 г. като алтернативни опции за доставка и застраховане за заобикаляне на санкциите.

Декемврийските доставки на ESPO бяха оценени с отстъпка от около 50 до 20 цента за барел спрямо бенчмарка Brent, спрямо премия от $1 за товари с доставка през октомври и отстъпка от $8,50 за доставки през март, сочат търговски източници, цитирани от Ройтерс. В същото време Саудитска Арабия повиши цените за своя знаков Arab Light от юли, което накара някои рафинерии да търсят по-евтини товари.

Източник: Ройтерс

За да подкрепят световните цени, Саудитска Арабия и Русия, два от трите най-големи производители на петрол в света, обявиха съкращения на производството и износа миналата година. Саудитска Арабия продължава съкращенията на добива от 1 милион барела на ден през това тримесечие, докато Русия заяви, че ще задълбочи намаляването на износа си тази година до 500 000 барела на ден от 300 000 барела на ден.

Китайските рафинерии използват търговци посредници, за да се справят с доставката и застраховката на руския суров петрол, избягвайки нарушаването на западните санкции.

Купувачите използват също и водите край Малайзия като пункт за претоварване на санкционирани товари от Иран и Венецуела. Вносът, маркиран като произхождащ от Малайзия, се е покачил с 53,7% миналата година.

Китай не съобщава за официални доставки на венецуелски суров петрол през декември въпреки облекчаването на санкциите на САЩ срещу Каракас през октомври след споразумение между администрацията на президента Николас Мадуро и неговата опозиция в страната.

Доставките за Китай от САЩ през миналата година са нараснали с 81,1% въпреки геополитическото напрежение между Пекин и Вашингтон, тъй като производството на суров петрол в САЩ се увеличи.

Общият внос на суров петрол в Китай за 2023 г. нараства до рекордните 563,99 милиона метрични тона, което се равнява на 11,28 милиона барела на ден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"