fbpx

Русия изнася повече втечнен газ за Китай, за по-малко пари

През първите четири месеца на годината януари – април Китай е увеличил вноса на втечнен природен газ от Русия до 2,4 милиона тона, което е ръст от 13,2% спрямо същия период година по-рано. Това сочат данни, публикувани от Главната митническа администрация на Китай, цитирани от ТАСС.

Цената на LNG, закупен от Китай, възлиза на 1,45 милиарда долара, което е с 11,55% по-малко от януари – април 2023 г. През април Китай е внесъл 779 хиляди тона руски LNG, което е със 75% повече от март. Най-големият износител на LNG за Китай е Австралия (8,4 милиона тона за 4,8 милиарда долара). Катар е на второ място (6,7 милиона тона за $3,9 милиарда), Малайзия е на трето (3 милиона тона за $1,45 милиарда)

Според китайските митници стойността на доставките по газопровода „Силата на Сибир“ от Русия за КНР през януари – април се е увеличила с 8,2% до 2,5 милиарда долара, Русия е на второ място по тръбопроводен газ сред доставчиците на КНР. На първо място е Туркменистан (3,2 млрд. долара), на трето е Мианмар (448 млн. долара).

ТАСС припомня, че на 2 ноември 2023 г. Министерството на финансите на САЩ е включило Arctic LNG 2, проект за производство на втечнен природен газ в Ямало-Ненецкия автономен окръг, в списъка си със санкции. Участници в проекта Arctic LNG 2 са китайските компании CNPC (10%) и CNOOC (10%). Независимо от това официални представители и на двете страни са заявили, че китайските и руските компании ще продължат нормалното търговско-икономическо взаимодействие.

Русия е изнесла 8 милиона тона LNG за Китай през 2023 г., което е с 23% повече от 2022 г. В края на годината Русия заема трето място сред най-големите износители на LNG за Китай. Износът на газ от Русия за Китай през 2023 г. се е увеличил с 61,7% спрямо предходната година, достигайки 6,4 млрд. долара.

Очаква се газопроводът „Силата на Сибир“ да достигне проектния си капацитет от 38 милиарда кубически метра през 2025 г. Освен това през следващите години общият обем на износа на Газпром за Китай се очаква да достигне 48 милиарда кубически метра годишно (поради изпълнението на проекта за доставка по далекоизточния маршрут), а като се вземе предвид транзитният тръбопровод през Монголия – почти 100 милиарда кубически метра годишно, е отбелязал ръководителят на Газпром Алексей Милер.

Припомняме обаче, че споменатият тръбопровод през Монголия все още е в процес на предпроектни преговори с Китай и няма яснота кога ще започне ефективното му изпълнение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"