fbpx

Русия обмисля нова забрана за износ на бензин

Федералната антимонополна агенция на Русия (FAS) иска да възстанови забраната за износ на бензин от 1 август, за да помогне за посрещане на търсенето на гориво по време на сезона на прибиране на реколтата и да запази ценова стабилност, съобщава агенцията, цитирана от Ройтерс.

Първоначално Русия частично забрани износа на бензин за шест месеца от 1 март, но изключи ръководения от Москва икономически съюз и някои страни, с които има преки междуправителствени споразумения за доставки на гориво, като Монголия.

Забраната беше въведена, за да се предотврати недостигът на гориво и да се спре покачването на цените след поредица от украински атаки с дронове срещу рафинерии и технически прекъсвания. Ограниченията бяха спрени през май до 30 юни и това спиране беше удължено до края на юли.

FAS заявява, че подкрепя връщането на забраната за износ на бензин от 1 август. Правителството, с помощта на FAS, трябва да вземе решение дали да въведе отново забраната до 31 юли.

За момента вицепремиерът Александър Новак и министерството на енергетиката не са отговорили на исканията за коментар, уточнява Ройтерс.

Ограниченията върху износа на горива ще помогнат за насищане на вътрешния пазар по време на периода на повишено търсене, включително това, свързано с жътвата и планирани ремонти на петролни рафинерии, както и ще осигурят ценова стабилност и наличност на гориво за всички категории потребители“, се посочва в изявлението на FAS.

Припомняме, преди няколко дни бе съобщено за напрежение в Русия поради скок на цените на бензина. По.късно от правителството уточниха, че ценовият ръст на горивата е под инфлационния.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"