fbpx

Русия обвини Украйна, че не поддържа газопреносната си система

Пстоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира, че Украйна получава от транзита на руски газ 2-3 млрд. долара годишно, а за модернизация на газотранспортната си система не отделя нищо.

Това Чижов заявява по повод намерението на ЕК да потърси мнението на Украйна за процеса по сертифициране на „Северен поток 2“.

Ясно е защо Украйна има интерес да участва в този процес – тя получава от транзита от два до три милиарда долара. Както се казва – пари от въздуха. Освен това не прави нищо за модернизирането на транзитната мрежа, изградена още в съветската епоха. Има помпи, произведени през седемдесетте години на миналия век. Не говоря за степента на износване, включително на тръбите“, изтъква Чижов.

От друга страна, по думите му, членовете на ЕС също имат свои интереси. „В крайна сметка, ако транзитът през Украйна спре, кой ще даде на страната тези пари? И какво ще стане с Украйна без тези пари? Европейската комисия е наясно с тази ситуация“, добавя руският дипломат.

Междувременно става ясно, че номинациите за изпомпване на газ през украинската газотранспортна система намаляват, няма доставки по газопровода Ямал-Европа от Русия, сочат данни на GTS Operator на Украйна, немската Gascade и аукционната площадка GSA Platform, съобщава „Новости“.

Заявленията за изпомпване на газ през газоизмервателните станции (ГИС) Суджа и Сохрановка от Русия възлизат на 84,7 милиона кубически метра на 8 февруари и 78,9 милиона кубични метра на 9 февруари. Това е с почти 6,8% по-ниско, сe вижда от данните на оператора на GTS на Украйна.

Данните за коридора Ужгород (през него преминава основният обем на украинския транзит на газ от Русия) показват, че обемът на заявките е намалял с около 10%. Номинациите за изпомпване през станция Velke Kapusany, граничния пункт между Словакия и Украйна, възлизат на 56,8 милиона кубически метра на ден на 8 февруари и са намалели до 51,1 милиона кубични метра на 9 февруари, според данни на словашкия GTS оператор Eustream.

Транзитът на руски газ през украинска територия през януари беше средно почти половината от договорените 109 милиона кубически метра на ден.

В същото време от края на януари Газпром увеличи изпомпването и на 1 февруари беше близо до максималните договорни задължения на компанията към Украйна, възлизащи на 106,7 милиона кубически метра. След това обаче индикаторът отново леко намалява и се колебае в диапазона от 80-90 милиона кубични метра.

Що се отнася до „Ямал-Европа“, който заедно със „Северен поток“ и ГТС на Украйна е един от основните маршрути за доставки на газ на „Газпром“ за Европа, няма търсене за капацитета на газопровода както при редовни, така и на допълнителни тръжни сесии. Газопроводът продължава да работи в обратен режим, а физическият поток на газ отива от Германия към Полша, а не обратно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"