fbpx

Русия планира да изнася 80% от петрола си само за „приятелски държави“

Русия възнамерява да доставя повече от 80% от износа на петрол и 75% от петролните продукти на приятелски страни през 2023 г. Това се казва в статия на вицепремиера Александър Новак за списание Energy Policy, цитирана от ТАСС.

Днес продължаваме да търсим и намираме нови пазари. Тази година се планира да изпратим повече от 80% от износа на петрол и 75% от петролните продукти в приятелски страни„, казва той.

Новак припомня, че западните страни са започнали постепенно да декларират отказ от руски петрол. От 5 декември миналата година ЕС наложи ембарго върху транспортирането на петрол по море, от 5 февруари тази година – върху доставките на петролни продукти. Пакетът от санкции включваше установяването на горна граница на цените за транспортиране по море на руски нефт и петролни продукти до трети страни.

Всичко това доведе до нестабилност на световните петролни пазари и неблагоприятни икономически последици за страните, които инициираха ограниченията. Цената на петрола Brent достигна 125 долара за барел и остана над 100 долара за барел до миналата есен„, добавя Новак.

Той отново повтаря, че Русия не възнамерява да доставя петролни продукти, както и нефт на държавите, които са се присъединили към инициативата на западните страни за въвеждане на тавани на цените. „Що се отнася до доставките за държави, които поддържат нелегитимни ценови ограничения, тук нашата позиция е широко известна и остава непроменена: такива страни няма да получават руски петрол“, подчертава вицепремиерът.

В резултат на предприети превантивни мерки и последвали ги решения руските компании вече изграждат нови вериги за доставки. По-специално, за да се преориентира доставката на руски петрол и петролни продукти към приятелски страни през 2022 г., беше реализиран проект за увеличаване на транспорта в посока на пристанище Козмино.

В резултат на това ние осигурихме увеличение на транспортирането към страните от Азиатско-Тихоокеанския регион до 42 милиона тона петрол годишно. Ако в пика през март-април спадът на производството беше около 1,2 милиона барела на ден, то към средата на годината възстановихме производството до нивата от януари-февруари около 10 милиона барела на ден“, казва Новак.

По думите на вицепремиера през 2022 г. Русия е увеличила износа на петрол със 7,6% – до 242 млн. тона, производството на петрол е нараснало с 2% – до 535,2 млн. тона. Що се отнася до нефтопреработката, тя е намаляла с 3% – до 272 млн. тона.

Според него модернизацията на рафинериите в Русия е довела до това, че производството на автомобилен бензин и дизелово гориво се е увеличило съответно с 4,4% (до 42,6 милиона тона) и 6% (до 85 милиона тона).

Новак заключава, че противно на песимистичните прогнози, руската енергетика се е справила адекватно с ограниченията и демонстрира стабилно представяне. Освен това в края на годината се наблюдава ръст по редица показатели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"