fbpx

Русия плаши със симетрични финансови санкции за чужди граждани и компании

С остро изказване бившият президент и премиер на Русия, в момента зам. шеф на Съвета по сигурност, Дмитрий Медведев, коментира предприетите санкции срещу Москва.

По думите му Русия симетрично ще отговори на „арестуването“ на парите на руски граждани и компании в чужбина, като стори същото със средствата в руски банки на чужди краждани и компании. Той предупреждава, че е възможно окончателно да бъде преосмислено отношението на Москва спрямо страните, въвели санкции.

Медведев прогнозира, че санкциите ще консолидират още повече управленския елит в Русия, властите и гражданите.

По повод санкциите срещу себе си и останалите членове на Съвета за сигурност Медведев коментира, че тези „чудесни забрани“ няма да променят нищо и операцията по защита на Донбас ще бъде проведена в пълния си обем.

Замразяването на членството на Русия в Съвета на Европа и ПАСЕ според Медведев е добър повод да се „затръшне вратата и завинаги да бъдат забравени тези безмислени и неспособни са сътворят нищо организации„.

Той коментира още, че прекратяване на членството на Русия в СЕ е добра възможност да бъдат възстановени редица важни институции, като например смъртното наказание за най-опасните престъпници.

Припомняме, сред санкциите от последните часове е затварянето на мъздушните пространства в редица страни, в това число и у нас, за всички въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация.

Все по-сериозно се обмисля и възможността да бъде извадена русия и от системата SWIFT.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"