fbpx

Русия посреща лидерите от БРИКС в сянката на войната в Украйна

Русия иска срещата на върха на БРИКС да демонстрира нарастващото влияние на незападния свят, но партньорите на Москва от Китай, Индия, Бразилия и арабския свят призовават президента Владимир Путин да намери начин да сложи край на войната в Украйна, коментира Ройтерс в навечерието на срещата на върха на страните от БРИКС, домакинствата от Русия в Казан.

Групата БРИКС сега представлява 45% от населението на света и 35% от нейната икономика, въз основа на паритета на покупателната способност, въпреки че Китай представлява над половината от нейната икономическа мощ.

Путин, който е обявен за военнопрестъпник, изтъква пред репортери от страните от групата, че „БРИКС не се противопоставя на никого“ и че промяната в двигателите на глобалния растеж е просто факт. „Това е асоциация на държави, които работят заедно въз основа на общи ценности, обща визия за развитие и, най-важното, на принципа за взаимно отчитане на интересите“, заявява руският президент.

Срещата на върха на БРИКС се провежда, докато глобалните финансови ръководители от МВФ и Световната банка се събират във Вашингтон на фона на войната в Близкия изток, както и в Украйна, закъсалата китайска икономика и опасенията, че президентските избори в САЩ могат да разпалят нови търговски битки.

Ройтерс обръща внимание, че Путин е питан настоятелно от репортерите от БРИКС относно перспективите за прекратяване на огъня в Украйна. Отговорът на Путин накратко е, че Москва няма да търгува с четирите региона на Източна Украйна, които според нея сега са част от Русия, въпреки че части от тях остават извън нейния контрол, и че иска нейните дългосрочни интереси в областта на сигурността да бъдат взети под внимание в Европа.

Два руски източника посочват, че докато в Москва все повече се говори за възможно споразумение за прекратяване на огъня, все още няма нищо конкретно – и че светът очаква резултата от президентските избори на 5 ноември в Съединените щати.

В навечерието на срещата на върха на БРИКС Путин се срещна с президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян за неофициални разговори, които продължиха до полунощ в неговата резиденция Ново-Огарьово край Москва.

Путин похвали както шейх Мохамед, така и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който няма да присъства на срещата на върха в Казан, за техните посреднически усилия за Украйна.

„Уверявам ви, че ще продължим да работим в тази посока“, е изтъкнал шейх Мохамед, изразявайки готовност да бъдат положени всякакви усилия за разрешаване на кризи в интерес на мира и на двете страни.

Китайският президент Си Дзинпин и индийският премиер Нарендра Моди ще присъстват, въпреки че бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва отмени пътуването си след медицински съвет да избягва временно полети на дълги разстояния след нараняване на главата у дома, което причини лек мозъчен кръвоизлив.

Прогнозите са, че делът на БРИКС в глобалния БВП ще нарасне до 37% до края на това десетилетие, докато делът на Групата на седемте големи западни икономики ще намалее до около 28% от 30% тази година, според данни от International Паричен фонд.

Русия се стреми да убеди страните от БРИКС да изградят алтернативна на SWIFT платформа за международни плащания, която да бъде имунизирана срещу западните санкции. Тези дни пък стана ясно, че за момента групата се отказва от въвеждане на обща валута.

Но разделенията изобилстват в БРИКС, особено Китай и Индия, най-големите купувачи на руски петрол, имат трудни отношения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"