fbpx

Русия рискува да загуби хиляди IT специалисти

Разбитият ИТ сектор на Русия рискува да загуби повече работници през новата година поради планираното законодателство за дистанционна работа, с което властите се опитват да привлекат обратно някои от десетките хиляди, които са заминали в чужбина, пише Ройтерс.

Правителството изчислява, че 100 000 ИТ специалисти в момента работят за руски компании в чужбина. Сега се обсъжда законодателство за началото на тази година, което може да забрани дистанционната работа за някои професии.

Законодатели, страхуващи се, че повече руски ИТ специалисти могат да работят в страните от НАТО и по невнимание да споделят чувствителна информация за сигурността, предложиха да се забрани на някои ИТ специалисти да напускат Русия.

Но Министерството на цифровите технологии предупреди през декември, че пълната забрана може да направи руските ИТ фирми по-малко ефективни и следователно по-малко конкурентоспособни: „В крайна сметка този, който успее да привлече най-талантливия персонал, включително тези от чужбина, ще спечели.“

Докато много разочаровани млади руснаци отидоха в страни като Латвия, Грузия или Армения, където руският език е широко разпространен, някои направиха по-голям скок – в Аржентина.

Ройтерс разказва за 36-годишния IT специалист Роман Тулнов, който не планира да се върне в Русия при никакви обстоятелства.

Исках да напусна от известно време. На 24 февруари всичко стана ясно. Разбрах, че няма повече живот в Русия“, изтъква той, като по думите му заради мобилизацията има възможността да работи в шест часови зони – „Преди мобилизацията никой не мислеше да даде зелена светлина на хората да се преместят някъде“.

В същото време Вячеслав Володин, влиятелният председател на долната камара на руския парламент, поиска по-високи данъци за работниците, които са се преместили в чужбина.

Продуктовият дизайнер Юлия, на 26, изчислява, че една четвърт от нейния екип биха предпочели да напуснат, отколкото да се върнат в Русия по принуда. „Такъв безалтернативен избор е малко като преговори с терористи: „Върнете се или ще направим работата ви невъзможна, както и за вашата компания и служители“, коментира тя пред агенцията.

Данъкът върху личните доходи от 13% се удържа автоматично от местните служители, но тези, които работят за базирани в Русия компании от чужбина, са оставени на произвола на съдбата.

Професионалният онлайн покер играч Саша, на 37 години, също живеещ в Аржентина, посочва, че вече е спрял да плаща руски данъци. „Когато плащате данъци, вие подкрепяте държавата и нейната военна експанзия“, изтъква той. и добавя – „Не плащам и не смятам да го правя“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"