fbpx

Русия спря зърнената сделка в Черно море

Русия едностранно прекратява зърнената сделка, позволяваща до днес износ на украинско зърно през Черно море.

Прессекретарят на президента Путин, Дмитрий Песков, коментира, цитиран от ТАСС, че  черноморските споразумения престават да важат днес. „Както президентът на Руската федерация каза по-рано, крайният срок е 17 юли. За съжаление частта, която се отнася до Русия в това черноморско споразумение, досега не е изпълнена. Следователно действието му се прекратява“, посочва Песков.

По думите му, след като руската част бъде завършена, руската страна веднага ще се върне към изпълнението на тази сделка. Вероятно под „руска част“ Песков визира недоволството на Москва, че въпросната сделка е пречка пред реализиране на руската зърнена продукция и износа на торове.

Припомняме, това споразумение стана факт през 2022 година, благодарени наактивното посредничество на ООН и Турция. По този начин бе избегната световна продовоствена криза, тъй като Украйна и един от най-големите износилети на зърно.

Ройтерс отбелязва за взрива, повредил сериозно Кримския мост и съвпадението му с решението на Кремъл за зърнената сделка. Цитират се обаче официални източници от Москва, според които решението за зърното няма нищо общо с взрива на моста.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"