fbpx

Русия възобновява петролните си доставки за Куба

Кубинските държавни медии съобщаватг, цитирани от Ройтерс, че 90 000 метрични тона руски петрол са пристигнали в страната, която перманентно е с недостиг на пари и гориво. Доставките трябва да подпомогнат за облекчаване на прекъсванията на електрозахранването и недостига на бензин.

През 2022 г. Русия е възобновила някои доставки на петрол до Карибски остров, след като те са прекратени с разпадането на Съветския съюз. Руски медии съобщиха през юни миналата година, че е постигнато споразумение между двете правителства за доставка на 1,64 милиона метрични тона петрол и деривати годишно.

Хорхе Пиньон, който изучава в Тексаския университет енергийната инфраструктура и доставките на Куба, определя стойността на пратката на 46 милиона долара. По думите му, е твърде рано да се каже дали пристигането на този петрол означава, че редовните доставки ще се възобновят.

Според министъра на енергетиката и мините Висенте де ла О Леви Куба се нуждае от 8 милиона метрични тона петрол и еквиваленти годишно, от които 3 милиона тона се произвеждат на местно ниво.

Венецуела е основният доставчик на петрол за Куба, но доставките са намалели през последните години. Миналата година Мексико също изнесе значителни количества петрол за Куба, но не го направи тази година.

Куба е затънала в криза от началото на десетилетието, като брутният вътрешен продукт спадна с 10% спрямо 2019 г., което доведе до недостиг на храна, лекарства и други основни стоки. Потреблението на гориво е било около 6,5 милиона метрични тона през този период, като правителството заявява, че досега тази година вносът на гориво е намалял допълнително, което води до по-продължителни прекъсвания на тока и по-малко бензин.

Кубинското правителство до голяма степен обвинява санкциите на САЩ за кризата и подривната дейност на САЩ за размириците, обвинения, които Вашингтон отрича.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"