fbpx

Руската интервенция на световните зърнени пазари сваля драматично цените

Пазарът на зърно в световен мащаб е почти мъртъв, коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. На европейския, а и на световния пазар се регистрира сериозен спад в цените на зърното.

Пазарът е изключително труден. Русия е много мощно на пазара. Свръхреколта в световен мащаб. Това ще създаде невероятни трудности по отношение на реализацията на нашите производители“, изтъква още Иванов.

По думите му, реколтата и у нас е близо до рекордните нива – 7 млн. тона. Но той е категоричен, че основният проблем е руската интервенция на световните пазари. В Русия реколтата е огромна тази година, а и там някои изисквания са занижени, което е характерно за страни извън ЕС и което дава допълнителни големи ценови предимства.

След като търсенето не може да поеме предлагането е логично цените да падат, като в момента те са под 200 долара за тон. Българските производители имат основания да са притеснени, но това са реалностите на световния пазар, отбелязва още Владимир Иванов.

По дуите му целият сезон на предлагане на зърно ще бъде такъв, като той не вижда какво може да раздвижи пазара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"