fbpx

Руската централна банка вдигна рекордно основната лихва

Съветът на директорите на Руската централна банка реши рязко да повиши основния лихвен процент с 200 базисни точки до рекордното ниво от 21% – най-високото от февруари 2023 година, отбелязвайки, че инфлацията е значително по-висока от юлската прогноза на Централната банка и инфлационните очаквания от населението са достигнали своя максимум от началото на годината.

Веднага ще кажа, че разглеждахме три варианта: повишаване на ставката до 20%, до 21%, като над 21% не беше разглеждано и не беше предложено от никого, но ние обсъждахме по същество варианти за повишаване на ставката до 20% и до 21%“, отбелязва Набиулина, цитирана от ТАСС.

Тя е добявила, че регулаторът допуска възможността за допълнително увеличение на лихвите през декември. „Възможността за увеличение на същите стъпки в бъдеще ще зависи от данните, които ще бъдат получени. Данните за икономическото развитие, инфлацията, инфлационните очаквания, темповете на растеж на кредитирането като цяло, но допускаме възможност за допълнително увеличение на лихвите през декември“.

Ройтерс също цитира части от брифинга – „Основният фактор е, че ще продължим да имаме дисбаланс между търсене и предлагане. Това може да са фактори, свързани с бюджета, ние винаги казваме, че промените в бюджета са важен фактор, който вземаме предвид. Това ще зависи и от скоростта при което ще растат заемите като цяло… Важен фактор са инфлационните очаквания, които за съжаление все още са високи и дори са се увеличили„, посочва Набиулина.

Тя обръща внимание и на ипотечни кредити в последно време, което е ставало основно по преференциални програми и е оказало сериозно влияние.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"