fbpx

Руският фондов пазар върви към компенсиране на загубите

Руският фондов пазар ще компенсира част от тежките си загуби от 2022 г. до края на годината, след като спадна рязко в началото на руското нахлуване в Украйна, сочи проучване на Ройтерс сред десетима пазарни експерти.

Руските акции се покачваха от второто тримесечие на 2020 г., достигайки рекорд през октомври 2021 г., преди масивна разпродажба да изтрие 56% от деноминираната в рубли пазарна капитализация през първите два месеца на 2022 г.

До края на тази година се очаква бенчмаркът MOEX, базиран на рубли индекс, да се възстанови до 2500, 12,2% над затварянето в понеделник от 2228,11, но рязко под 4350, прогнозирани от последното проучване на Reuters за руския пазар, публикувано през декември.

MOEX достигна рекорден връх от 4 292,68 в средата на октомври миналата година.

Тази година пазарният пейзаж се промени драстично, откакто Москва започна военната кампания в Украйна. Нежеланието да се рискува скочи, но някои фундаментални фактори, сред които високата цена на петрола, основният износ на Русия, са в основата на подсигуряване на пазара, коментират от Ройтерс.

Русия също така забрани на чуждестранните инвеститори да търгуват с акции, спирайки външната ликвидност, а нарастващият брой местни инвеститори на дребно се превърнаха в основната движеща сила на пазара, разтърсен от безпрецедентни западни санкции.

Московската борса, най-голямата борса в Русия, сега обмисля да позволи на инвеститори от определени „приятелски“ страни, които не са наложили санкции срещу Русия, да се върнат на пазара. Анализаторите предупреждават, че това може да удари акциите.

Основният риск за руския фондов пазар през следващите месеци е възможно завръщане на нерезиденти от „приятелски“ страни, които са по-малко от инвеститорите от „неприятелските“ страни, но все пак могат да започнат да продават акции, блокирани от февруари тази година”, посочва Елена Кожухова, анализатор в брокерската компания Veles Capital.

Прогнозите за стойността на индекса MOEX за края на 2023 г. в августовското проучване на Reuters варираха от 2400 до 3700.

Базираният в долари RTS индекс (.IRTS) се прогнозира да се търгува на 1279 пункта до края на годината, което е с около 9% повече от затварянето в понеделник на 1173,79.

Капиталовият стратег на Gazprombank Ерик Депой заявява, че шансовете за нова голяма разпродажба са ниски, тъй като руският пазар на акции е по същество отделен от световния пазар, с изключение на цените на петрола и металите.

Ако приемем, че няма други големи външни сътресения, изглежда катализаторите за ход надолу са малко“, казва ДеПой.

Анализаторите също виждат известен положителен ефект за руския пазар, поради надеждата, че отношенията между Москва и Запада няма да се влошат повече.

Въздействието на рисковете от санкции трябва да бъде оценено до края на годината и е вероятно известно облекчаване на геополитическите рискове, казва Наталия Милчакова, водещ анализатор във Freedom Finance Global.

Рисковете са предимно изкривени в посока нагоре, тъй като се надяваме, че геополитическата ситуация ще се насочи към дипломация, вместо към сила“, заявява от своя страна анализаторът на Андрей Кочетков, цитиран от Ройтрес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"