fbpx

Руските атаки над Дунав затягат примката върху зърнения сектор на Украйна

Руските въздушни удари срещу украински зърнени съоръжения на река Дунав тази седмица застрашават жизненоважен речен маршрут за износа на Киев, тъй като Москва се опитва да затегне примката около ключов сектор на икономиката дни, след като се отказа от зърнената сделка за корабоплаване в Черно море, пише Ройтерс в свой репортаж.

Миналата седмица въздушните удари нанесоха щети за десетки милиони долари на зърнения сектор в региона на Одеса, а ударите в понеделник по инфраструктурата по поречието на Дунав върнаха спомените за блокадата на износа, последвала инвазията на Русия през февруари 2022 г.

Без Дунав ситуацията става критична. Да го направим само по сухопътни маршрути е крайно недостатъчно. Ще се върнем към началото на пълномащабното нахлуване“, заявява Денис Марчук, заместник-ръководител на Украинския аграрен съвет, цитиран от агенцията. „Нямаме друг начин да работим. Ако Черно море бъде затворено, Дунав е един от основните маршрути, които ще трябва да използваме„, изтъква още той.

Полицията съобщава, че зърнените складове на Дунав са били ударени в понеделник при нападение с дрон, поразил и резервоари за съхранение на други товари. От Ройтерс потвърждават за видеозапис, показващ повредени складове за зърно в Рени, транспортен център на река Дунав, граничещ с членката на НАТО и ЕС Румъния.

Голямата въпросителна е дали Русия ще продължи да атакува тези пристанища в близко бъдеще и да попречи на износа“, казва Карлос Мера, ръководител на Agri Commodities Markets Research в Rabobank.

След въздушните удари в понеделник корабоплаването по Дунав бе прекъснато, въпреки че не е станало ясно ясно защо има забавяне на корабния трафик.

Продължава да има затруднения с натрупване на кораби на котва, чакащи на опашка, за ред в пристанището, или с бавното преминаване през Дунавския канал, сочат наблюдения на Ройтерс, базирани на данни за проследяване на кораби от аналитичната компания MarineTraffic. Двадесет кораба, включително товарни, са на котва близо до ключовия пристанищен терминал в Измаил. Само три кораба са успели да отплават от Измаил, а други три са пристигнали след понеделник, показват данните.

Застрахователни източници посочват, че покритието на военния риск за пристанищата на Украйна, част от вече несъществуващата черноморска сделка за зърно, е било спряно, като някои доставчици на застраховки преразглеждат разпоредбите и за дунавските пристанища.

Източници от застрахователната индустрия са посочили пред агенцията, че има малко заявки за покриване на нови чартъри за кораби, които искат да вземат товари от дунавските пристанища на Украйна.

Русия изглежда се стреми да унищожи инфраструктурата, вместо да сплаши корабоплаването, въпреки че последното е факт“, твърди застраховател.

Според друг – „Каквото и покритие да се предлага за дунавските пристанища, цените са значително повишени.“

Дунавският коридор придоби все по-голямо значение за Киев след разпадането на сделката за зърно, от която Русия се отказа миналата седмица. Маршрутът можеше да изнася около 2,5 милиона тона зърно и маслодайни семена на месец преди атаките. Пътните и железопътните маршрути за износ ще могат да обработват само до 2 милиона тона продукция на месец, каза Марчук.

Това далеч не е достатъчно, за да покрие експортния потенциал на Украйна. Украйна очаква да прибере 44 милиона тона зърно тази година, което е спад от рекордните 86 милиона тона реколта през 2021 г. Украйна традиционно изнася по-голямата част от добитото зърно.

Някои от западните съседи на Украйна (сред които и България( б.р.) също ограничиха вноса на украинско зърно под натиска на своите фермери, които казаха, че страдат от допълнителната конкуренция.

Атаката срещу инфраструктурата на река Дунав идва след седмица на руски удари, които засегнаха инфраструктурата, свързана със зърно в основните пристанища на Одеса. Длъжностни лица твърдят, че ударите са повредили 60 000 тона зърно, предназначени за доставка в Китай, резервоари и кейове, както и инфраструктура, собственост на Kernel, Viterra и CMA CGM Group.

Според Kernel ще отнеме поне 12 месеца за ремонт на съоръженията в Черноморск, където Украйна информира, че щетите са „значителни“.

Изгубеното зърно е на стойност 8 милиона долара, както и „значителен“ брой елеватори са били повредени. „Те струват десетки милиони долари“, изтъква Денис Марчук .

Според Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, атаките имат за цел да отрежат Украйна от Черно море и да повишат значението на Русия като световен доставчик на зърно.

Ударите, заявява той, показват, че Русия се опитва да „изнудва“ Запада, за да успее да възобнови руския износ на амоняк и да премахне някои санкции и ограничения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"